Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mamutcsontokat kapott az Állatkert 2015. január 23.

Három, a jégkorszak végére kihalt ősállat csontjait ajándékozta az Állatkertnek egy hétéves kisfiú. Hegyi Máté Zoltán adományát, amelyet főigazgatónk pénteken vett át, a Varázshegy neandervölgyi bemutatóhelyén fogjuk kiállítani.

Ősállatcsontokat, köztük két mamutcsontot ajándékozott Állatkertünknek Hegyi Máté Zoltán. A hétéves, budapesti kisfiú saját bevallása szerint nagyon érdeklődik az ásványok és ősmaradványok iránt. Az ősállatok csontjait – családi segítséggel – egy padláson találta a Pest megyei Bugyi nagyközségben. Természetesen a padlás nem az eredeti lelőhely, a csontok évekkel korábban kerülhettek oda a település környékén található kavicsbányák egyikéből.

A három darab méretes lapockacsontot pénteken vette át Mátétól az Állatkert főigazgatója, prof. dr. Persányi Miklós. Cserébe a kisfiú egy évre szóló családi belépőjegyet vehetett át az intézmény vezetőjétől.

Az átadáson részt vett a jégkori állatvilág két jeles ismerője, dr. Gasparik Mihály, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának főmuzeológusa, és Virág Attila, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszékének doktorjelöltje. Az őslénytankutatók megerősítették, hogy a csontok közül kettő, egy bal és egy jobb lapockacsont – amelyek azonban nem ugyanazon állathoz tartoztak – valóban mamuttól, valószínűleg gyapjas mamuttól, esetleg más, közeli rokon mamutfajtól származnak. A harmadik csont is egy lapocka, de merőben más alakú: első ránézésre az egyik Kárpát-medencei ősbölény fajra enged következtetni.

A csontok átvétele után dr. Fiar Sándor, az Állatkert Ismeretterjesztő Osztályának munkatársa elmondta, hogy azokat a tervek szerint a Varázshegy neandervölgyi bemutatóhelyén fogjuk kiállítani. A szóban forgó „állatkerti Neander-völgy” az ősemberek élethű másaival és táboruk legfontosabb berendezési tárgyaival az oroszlánok egyik régi, ma már állattartásra egyáltalán nem használt sziklakifutójában került kialakításra a Varázshegy 2012-es megnyitására.