Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megújul a tigrisek és a leopárdok lakhelye 2022. október 13.

A munkálatok ideje alatt előfordulhat, hogy az itt lakó állatok egy részét átmenetileg nem láthatja a közönség. Ezért mindenki megértését és türelmét kérjük, de ez kell ahhoz, hogy a szóban forgó állatok lakóhelyét korszerűsítsük

A szibériai (más néven amur) tigrisek és a perzsa leopárdok lakóhelye Állatkertünkben az India-ház és a Mérgesház között található. A három részből álló kifutórendszerből két kifutó a két tigris, Niva és Szása lakhelye, a harmadik rész pedig a perzsa leopárd családé. A „lakosztályhoz" persze mindegyik kifutó esetében belső férőhelyek, elkülönítő terek is tartoznak.

Maga a komplexum a mai formájában 2001 végén jött létre. Ugyanitt korábban az úgynevezett lósor három kifutója (ezek egyike Állatkertünk első, még az 1980-as évek végén megnyílt állatsimogatója), valamint a régebbi, még 1971-ben épült dupla tigrisketrec helyezkedett el. A beruházás nyomán, ami akkori áron 80 millió forintba került, a tigrisek rendelkezésére álló férőhely a korábbi ötszörösére nőtt, ráadásul a korábbi rácsokat és korlátot kiváltó páncélüveg betekintőablakok a látogatói élmény növeléséhez is hozzájárultak. A kifutórendszer hivatalos átadása 2001. december 20-án volt.

Az azóta eltelt 21 esztendő során az idő vasfoga persze a tigrisek és párducok lakhelyét sem kímélte, így épp eljött az ideje, hogy a kisebb javítási munkák helyett egy nagyobb korszerűsítést hajtsunk itt végre. Az ezzel kapcsolatos munkálatokat október közepén meg is kezdtük.

Természetes dolog, hogy amíg a kivitelezést végzők a tigriskifutóban dolgoznak, addig a tigris nem tartózkodhat ott, hanem a belső férőhelyek kell maradnia. Ez az emberek, és a tigris biztonsága miatt egyaránt fontos. Ugyanakkor a munkálatokat igyekeztünk úgy megszervezni, hogy lehetőleg egy időben ne kelljen az összes állatnak a benti, a közönség által nem látogatható terekben tartózkodnia. Az első héten például elsősorban a kifutórendszer északkeleti végét fogtuk munkába, azt a részt, ahol jelenleg Szása lakik. Őt tehát e sorok írásakor nem is láthatja a közönség, viszont a másik tigrist, Nivát, továbbá a perzsa leopárdokat igen.

A célunk az, hogy a munkálatok ideje alatt is minél többet láthasson a nagyközönség az itt lakó állatokból. Előfordulhat azonban olyan munkafázis is, amikor sem a leopárdokat, sem a tigriseket nem tudjuk bemutatni. Ezért előre is látogatóink elnézését és megértését kérjük. Bízunk azonban abban, hogy Állatkertünkben akkor is elég látnivalót találnak, ha épp nem tudunk tigrissel vagy leopárddal szolgálni, hiszen a hazai állatkertek közül nálunk van a legtöbb féle állat. És vannak még más nagymacskáink is, nevezetesen az indiai oroszlánok, akiknek a férőhelyét a jelenlegi felújítás nem érinti.

Köszönjük türelmüket és megértésüket!