Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Rekord a vadállatmentésben! 2022. január 8.

Minden korábbi évet meghaladó számú mentett állat került be 2021-ben Állatkertünk vadállatmentő központjába. Munkatársaink 2624 emberi segítségre szoruló vadállatról gondoskodtak, a madaraktól a kisemlősökön át a foltos szalamandrákig.

A természetvédelem, és ezen keresztül a biológiai sokféleség védelme napjaink korszerű, akkreditált állatkertjeinek egyik fontos feladata, küldetése. Így van ez nálunk is. Állatkertünk kiterjedt természetvédelmi tevékenységének azonban van egy olyan területe is, amellyel világviszonylatban aránylag kevés állatkert foglalkozik. Ez az adott országban, a mi esetünkben Magyarországon őshonos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok segítségre szoruló egyedeinek mentése.

Mérgezett sasok, törött szárnyú gólyák, fészekből kiesett énekesmadarak, telelésben megzavart denevérek, elárvult kismókusok és sok más állat akad a védenceink között. A sérült, beteg állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük. A cél mindig az, hogy az állatok a rehabilitáció végére ismét tudjanak magukról emberi segítség nélkül gondoskodni, s ha ezt elérjük, akkor vissza is engedjük őket természetes élőhelyükre.

Az elmúlt években a mentett állatok száma évről évre kétezer körül volt, a rekord pedig mindeddig a 2020-as évhez kapcsolódott, akkor ugyanis 2201 mentett állattal akadt dolgunk. 2021-ben azonban még ennél is több segítségre szoruló állat kapott második esélyt munkatársainktól: összesen 120 faj 2624 egyede, köztük 90 féle madár, 19 féle emlős, továbbá 11 féle hüllő és kétéltű is. A madarak közül fekete rigóból és széncinegéből volt a legtöbb, mindkét fajból 181-181 egyed került be a mentőközpontba, a ragadozó madarak közül pedig a vörös vércsével találkozunk a leggyakrabban, hiszen e faj 48 egyedéről gondoskodtunk. A leggyakrabban bekerülő emlősfaj a sün volt, 583 mentett egyeddel, de a mentett denevérek is majdnem ennyien, 539-en voltak, 11 különböző fajból.

A mentett állatok számának növekedése azt is jelenti, hogy egyre többen tartják fontosnak, hogy a bajba került állatoknak segítséget nyújtsanak. Hiszen ezeknek az állatoknak egy jelentős részét jószándékú magánszemélyek találják meg és hozzák be természetvédelmi mentőközpontunkba. A másik részük pedig partnereinktől, elsősorban a nemzeti parkoktól érkezik, hiszen a területükön bajba került állatok rehabilitációjára legtöbbször nálunk van megfelelő lehetőség.

Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a 2021. évi, minden korábbi rekordot megdöntő mentőmunkához, és természetesen nagyon büszkék vagyunk munkatársainkra, akik ezt a nagyon fontos munkát végzik!

Az elmúlt években egyébként számos kisfilmet készítettünk, hogy vadállatmentő tevékenységünket így is bemutassuk a nagyközönség. Ezekből egy válogatást is készítettünk, amely itt tekinthető meg.

Az állatkerti vadállatmentő munka további hírei itt olvashatók.