Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Shemsa utazása 2016. március 18.

Egy belga állatkertbe költözött Shemsa, a 2013-ban Budapesten született ifjú zsiráf. A nagy utazásra nemzeti ünnepünkön, március 15-én került sor. Persze mi sem maradtunk zsiráfok nélkül, hiszen a fajt most is hét állat képviseli Állatkertünkben.

Zsiráfok szállítására használatos speciális utánfutóNemcsak az embereknél, hanem az állatoknál is eljön a pillanat, amikor a felcseperedett fiatalok önállósodnak és „elhagyják a szülői házat”. Így van ez a természetben, s így van az állatkertekben is. Állatkerti körülmények között azonban nekünk kell gondoskodnunk az állatok új otthonáról és természetesen a szállításukról is.

Nincs ez másként a zsiráfok esetében sem, ahol már csak azért is szóba kerül a felnövekvő fiatalok önállósodása, hiszen ezek a nyakigláb patások nagyszerűen szaporodnak Állatkertünkben. A felnőtt tenyészállomány egy bikából (Akin), valamint egy idősebb (Santana) és két fiatalabb tehénből (Ingrid, Sandra) áll. Bár a zsiráfoknál a vemhességi idő 450 nap körül szokott lenni, mivel több szaporodóképes nőstényünk is van, szinte minden évre jut legalább egy zsiráfellés. Azt, hogy az utóbbi időben mennyire jól szaporodtak ezek az állatok, jól mutatják az ezzel kapcsolatos statisztikák is. 1868 óta, amikor az első zsiráfunk megszületett, összesen harmincegy alkalommal történt Budapesten hasonló esemény, ám csak öt olyan esztendő volt, amelyben egy naptári éven belül két zsiráfborjú is született. Az 1985-ös, a 2002-es, a 2012-es, a 2013-as és a 2015-ös esztendőkről van szó, vagyis a szóban forgó öt év közül három ebben az évtizedben volt.

Shemsa négynapos korábanA jó szaporodási eredményeket látva nincs mit csodálkozni azon, hogy a budapesti zsiráfistálló időközben megtelt felcseperedett fiatal állatokkal, akik számára természetesen megfelelő helyet is kell keresni. Erre az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott zsiráf tenyészprogram keretében kerül sor.

Mostanában a négy felnőtt tenyészállatunk mellett öt fiatal, itteni születésű zsiráf lakta a Szavanna-komplexumunkat. A fiatalok közül a 2013 augusztusában született Sempala tavaly novemberben utazott el a Marosvásárhelyi Állatkertbe, most pedig Sempala három hónappal idősebb féltestvérén, a 2013. május 18-án világra jött Shemsán volt a sor. Az előzetes egyeztetések során a belgiumi Aywaille közelében működő Le Monde Sauvage szafari parkra esett a választás. Az 1975-ben megnyílt, 88 hektárnyi kiterjedésű szafari park hozzánk hasonlóan tagja az európai szakmai szövetségnek, s szinte megnyitása óta tartanak benne zsiráfokat.

A célállomás tehát megvolt, a tulajdonképpeni szállítás lebonyolítása azonban az eredetileg tervezetthez képest hónapokig húzódott, javarészt rajtunk kívül álló adminisztratív okok miatt. Március 15-én, nemzeti ünnepünkön azonban sor kerül a nagy utazásra. Legalábbis az indulás ezen a napon történt, a Budapesttől 1300 kilométernyi távolságra eső szafari parkba Shemsa csak másnap érkezett meg.

Shemsa négynapos korábanA még növésben lévő, de azért már most is termetes állat szállításához – mint általában minden zsiráfszállításhoz – speciális járműre volt szükség. A kifejezetten e célra kialakított szállítóeszköz lényegében a lószállító utánfutók továbbfejlesztett, kéttengelyes változata, amely nemcsak nagyobb méretű, hanem a magassága is állítható. Így kényelmesen hozzá lehet igazítani a különböző korú és magasságú zsiráfokhoz. Persze azok az állatok, akik még sosem utaztak ilyen járművel, némi bizalmatlansággal viseltetnek iránta. Ehhez képest Shemsa minden különösebb gond nélkül beballagott a Szavanna istálló kapujához állított, megfelelően előkészített utánfutóba.

Shemsa elutazását a későbbiekben újabb zsiráfszállítások fogják követni, hiszen rajta kívül van még egy ifjú zsiráf, aki már most megfelelő korban van az elszállításhoz. Az Imara nevű nőstényről van szó, aki áprilisban már a negyedik életévét is betölti. Ő lesz tehát a következő fiatal zsiráf, aki elutazik. Az év végén, illetve a következő esztendőben pedig el lehet majd kezdeni a két legifjabb, 2015-ben született zsiráfborjú, Ikinya és Sisi elszállításnak szervezését is. Mire azonban erre sor kerül, a felnőtt tenyészállatoktól újabb utódokat várhatunk, így nem kell attól tartani, hogy a közönség a jövőben nem láthat majd zsiráfokat, sőt, arról is gondoskodunk, hogy mindig legyen közöttük olyan jószág, aki még csak cseperedőben van.