Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szezonnyitás az Állatkertben 2016. március 24.

Megkezdődött a szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hivatalos szezonnyitón főigazgatónk a legújabb kölykökről és fiókákról, a szezon programjairól, illetve a jubileumi emlékévvel kapcsolatos tervekről is tájékoztatta a nyilvánosságot.

Prof. Dr. Persányi MiklósMárcius 24-én tartottuk meg a hivatalos szezonnyitót, s ezzel intézményünkben el is indult a 2016-os szezon. Prof. dr. Persányi Miklós, Állatkertünk főigazgatója nemcsak a legfrissebb állatszaporulatokról, illetve az idei évben tervezett programokról számolt be, hanem a közelgő húsvét kapcsán a felelős állattartásra is felhívta a figyelmet.

A 2016-os esztendő mindenekelőtt jubileumi emlékévet intézményünk életében, hiszen ebben az évben ünnepeljük a kert megnyitásának 150. évfordulóját. A jubileumi emlékév fő eseményeire augusztus elején kerül majd sor, hiszen a tulajdonképpeni születésnap is augusztus 9-re esik. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta pedig jubileumi bélyeget fog kiadni. Nyárra elkészül az Állatkert történetét felidéző jubileumi képes album is, honlapunkon és Facebook-oldalunkon pedig már januárban elindult az a hetente megjelenő cikkekből álló sorozat, amely a kert történetének egyes korszakait mutatja be a legújabb történeti kutatások eredményei alapján.

A jubileumi emlékévtől függetlenül is számos programot kínálunk az idei szezonban. A programnaptár jeles napjai közül időben a legközelebb a húsvét van. Húsvétkor az Állatkertben nyuszisimogató várja a nagyközönséget, amelyet idén a Japánkert mellett, az úgynevezett Noé-arénában kerül kialakításra. A nyuszisimogatóban a nyulak váltott műszakban teljesítenek majd szolgálatot, a gyerekek pedig felügyelet mellett simogathatják a tapsifülesek. Amint az elmúlt negyed században mindig, az idei évben is felhívtuk a nyilvánosság figyelmét, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyulak és más állatok vásárlását és felelősséggel mérlegelni kell, hogy a leendő gazdi valóban tud-e az állatról a jó gazda gondosságával gondoskodni. Honlapunkon praktikus tanácsokat helyeztünk el kezdő nyúltartók számára, s egyben felhívtuk a figyelmet arra is, hogy az Állatkert 2008 óta már nem fogad be nyulakat, így erre az idei évben sem lesz lehetőség.

Április 8-tól május 22-ig tart majd a Sárkányok Éjszakái című, kínai fényvarázs az Állatkertben alcímű fesztivál, amelynek ideje alatt 45 kompozícióba rendezve több száz különleges lampionból álló egyedülálló látványvilággal várjuk a nagyközönséget. Ebben az időszakban az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, majd este 7 és 10 óra között újra kinyit a kínai fényvarázs különféle látnivalóival. Hasonló lampionfesztiválnak az elmúlt években néhány holland és belga állatkert és botanikus kert már otthont adott, ám a hazai közönség most először találkozhat ezzel a látványossággal. A Sárkányok Éjszakái egzotikus kulturális látnivalóként jól illeszkedik az Állatkert azon hagyományos célkitűzéséhez, hogy a távoli tájak állat- és növényvilágának bemutatása mellett e távoli országok kulturális, művészeti hagyományait, civilizációját is megismertessék a nagyközönséggel.

Április végén lesz a Föld Fesztivált, amely az idei évben április 20-tól 24-ig fog tartani. A rendezvény kiemelt témája az élővilág sokfélesége lesz, a programon az Állatkert mellett több partnerszervezet, így a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Botanikus Kertek Szövetsége, az ELTE Konfuciusz Intézete és a Magyar Környezeti Nevelés Egyesület is képviselteti magát. A programot vetélkedő és ásványbemutató teszi teljessé. Április 3-án a Föld Fesztiválhoz kapcsolódóan tartják meg a pedagógusok számára szervezett nyílt napot, illetve lesz ebben az időszakban egy az ázsiai vadlovakkal foglalkozó fotókiállítás is.

A nyári időszakban ismét megrendezzük a Zenés állatkerti esték koncertsorozatot, amely az idei esztendőben 8 koncertből áll majd. Augusztus utolsó péntekén pedig az Állatkertek éjszakája programjaival várjuk az érdeklődőket. Október elején az Állatszeretet Fesztivál színesíti majd a kert kínálatát. A főszezonban a fentiek mellett az úgynevezett Légyott programok is érdemesek a közönség figyelmére. Minden egyes napon harminc, előre meghirdetett időpontban megtartásra kerülő bemutató, látványetetés, állatfoglalkoztató esemény közül választhatnak a látogatók. Nemrégiben átadtuk az új állatsimogatót is, amely a makik kifutójának közelében található.

Az Állatkertben lakó állatokkal kapcsolatban a főigazgató kiemelte a közelmúlt legfrissebb állatszaporulatait, köztük a lajhárkölyköt, a csupasz turkáló kölyköket, a luzoni kéregpatkány kölyköt, a borzas gödény fiókákat és a bronzszárnyú galambi fiókát, valamint a hétvégén született, de jelenleg még nem látható ázsiai vadkutya kölyköket is. Ezek az állatok mind a 2016-os évben jöttek a világra. Az elmúlt év eredményeit értékelve felhívta a figyelmet a koalák sikeres első évére, valamint a kritikusan veszélyeztetett cebui disznókra. Ez utóbbiakat az Állatkert a tavalyi év második felében szerezte be, s azóta náluk is volt gyermekáldás.

A 2016-os évben több Budapesten született, de mostanra már felcseperedett fiatal állat utazik másik Állatkertbe. Többek között Grusa és Macan, a két, most már felnőtt méretű szibériai tigris, valamint a fiatal zsiráfok is. A zsiráfoknál az elmúlt évek jó szaporulatának köszönhetően a tavalyi év második feléig kilencre növekedett a csapat egyedszáma. A kilenc zsiráf közül négy felnőtt tenyészállat, öt pedig itteni születésű fiatal volt. A felcseperedő fiatalok közül egy állat tavaly ősszel utazott el Marosvásárhelyre, egy másik pedig március 15-én egy belga szafari parkba. Az idei évben még egy fiatal zsiráf biztosan elhagyja a „szülői házat”, de az év végén meg kell kezdeni a 2015-ben született két zsiráfborjú utazásának szervezését is. Természetesen a tenyészállatoktól további zsiráfborjakat lehet majd várni, ám mivel a zsiráfok vemhességi ideje 450 nap körül szokott lenni, a következő ellésekre leghamarabb az idei év végén, vagy még inkább a jövő év elején kerülhet sor.

Nemcsak elutazó, hanem érkező állatokra is lehet számítani a 2016-os esztendőben. A tervek szerint az indiai oroszlánok családja fog bővülni egy nőstény tenyészállattal, illetve egy állatkertekben igen ritkán látható hüllőfaj, a borneói süketgyík bemutatásának előkészítése is folyamatban van.