Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tanévkezdés az Állatkertben is 2015. szeptember 3.

Szeptember elejével nemcsak az iskolákban, hanem az Állatkertben is elkezdődik a tanév. Intézményünk ilyenkor az összes fővárosi óvodának, illetve általános és középiskolának eljuttatja pedagógiai programkínálatát.

Szeptember első napjai a tanévkezdés jegyében telnek. Nincs ez másként a Fővárosi Állat- és Növénykertben sem, hiszen a tanulmányi céllal érkező látogatók számát tekintve a közoktatási és a felsőoktatási intézmények után a hazai állatkertek jelentik az egyik legnagyobb pedagógiai szolgáltató hálózatot, az állatkertek közül pedig a mi intézményünket keresi fel a legtöbb tanulmányi csoport.

Állatkertünk kellőképpen fel is készült az idei tanévre, így – hagyományainknak megfelelően – most is változatos pedagógiai programkínálattal várjuk a tanárokat, tanítókat, óvópedagógusokat, illetve a tanulmányi céllal érkező csoportokat. A kínálatot tartalmazó füzeteket valamennyi fővárosi óvodának, illetve általános és középiskolának eljutattuk, illetve honlapunk megfelelő fejezete is részletes információkkal szolgál az Állatkertben igénybe vehető pedagógiai, oktatási lehetőségekről és a belépést segítő kedvezményekről is.

Az oktatás, ismeretterjesztés, illetve a környezettudatos szemlélet formálása a korszerű állatkertek egyik fő céljának, küldetésének tekinthető. Különösen nagy az állatkertek oktatási jelentősége amiatt, hogy egyedülálló lehetőséget kínálnak az élményszerű ismeretszerzésre. Az állatkerti oktatásnak alapvetően két formája van. Az informális oktatás alatt az állatok és növények bemutatásához kapcsolódó információs rendszereket, ismertető táblákat, kiállításokat, interaktív felületeket értjük. A formális, vagy szervezett keretek között zajló oktatás pedig tematikus foglalkozásokat, vezetéseket, bemutatókat jelent. Mivel az állatkerti oktatás tematikai és módszertani szempontból is sajátos terület, amelyet a pedagógia egyik speciális ágaként különítenek el zoopedagógia elnevezéssel (hasonlóan ahhoz, ahogyan például múzeumpedagógia is létezik).

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már a kezdetektől, azaz az 1866-os megnyitástól jelen van az oktató, ismeretterjesztő tevékenység. A mai értelemben vett zoopedagógia is hat évtizedes múltra tekint vissza Budapesten. Jelenlegi pedagógiai kínálatunkat úgy alakítottuk ki, hogy az egyrészt kapcsolódjon az iskolai tananyaghoz, illetve a gyerekek életkori sajátosságaihoz, másrészt kihasználja az Állatkert összehasonlíthatatlan bemutatási, szemléltetési lehetőségeit. Mindemellett fontos törekvésünk az is, hogy oktatási kínálatunk több tantárgyhoz, ismeretághoz, műveltségi területhez is kapcsolható legyen. Zoopedagógusaink emellett módszertani segítséget is nyújtanak.