Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Törpeegér Gálán mutatkozik be az év sztárja 2022. november 14.

Az Év Emlőse cím birtokosa a törpeegér titkait ismerhetik meg az Állatkert látogatói a gyermekeknek és fiataloknak szóló tudományos és népszerűsítő programjainkon november 19-én, szombaton 9-15:30 óráig.

A Vadonleső Program törpeegérhez kapcsolódó pályázata és a kisemlős idei sikerei neves művészeket, a Természetvédelem Nagykövete címet viselő írókat, költőket és zenészeket is megihletett, így számos, az Év Emlőséhez kapcsolódó vers, mese és dal látott napvilágot, melyeket a Varázshegyben hallgathat meg a közönség. Aki pedig kézműveskedne, az Órások csarnokában, a Zöldműhely Program segítségével törpeegeret is készíthet dióból, de lesznek filmvetítések, pódiumbeszélgetés és a képzőművészeti-pályázatok díjainak kihirdetését és átadását is megnézhetik az Állatkert hétvégi vendégei. Az egész napos Forgatagon a nemzeti park igazgatóságok és természetvédelmi szervezetek is bemutatkoznak mindemellett természeti értékeinkre játékokkal és szemléletformáló anyagokkal hívják fel a figyelmet.

A program letölthető ide kattintva.


Az apró rágcsáló az év sztárja

A védett törpeegér mindössze annyit nyom egy levélmérlegen, mint egy zacskó sütőpor. Beszédes tudományos neve, a Micromys minutus is 10-15 cm közötti, apró termetére utal, bár ennek is a felét (önmagához képest) hosszú farka adja. Az egérke háta vörhenyes barna, oldala világosabb, míg hasa egészen fehér.

Állománya Európában – így hazánkban is – csökkenőben van. Ennek oka élőhelyének zsugorodása, urbanizáció, mezőgazdasági területek terjeszkedése. A rendezvény a faj védelme érdekében élőhelyének megóvására is felhívja a figyelmet, hiszen elsősorban a magaskórós mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények lakója. A természetben ritkán kerül szemünk elé, mert rejtőszínezete és apró termete szinte beleolvad a sűrű növényzetbe. A magas növényzet, mezsgye-sávok magaskórósai, nádasok és sövények, bozótos erdőszegélyek szinte láthatatlanná teszik. A sűrű növényzet tavasztól őszig otthont ad művészien kialakított, ökölnyi fűfészkének. Mozgására jellemző, hogy fürgén, szinte akrobatikusan mászik fűszálakon, a bokrok, cserjék legvékonyabb ágain, de a fák törzsén is felszalad, ráadásul jól úszik. Mászás közben rendkívül mozgékony farkával nemcsak egyensúlyoz, hanem ügyesen kapaszkodik is. Hazánkban 2012 óta védett állatfaj.

Mi a Vadonleső Program?

Önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi 2009 óta. A program keretében nyolc éve indították útjára az Év Emlőse kezdeményezést, amelynek apropóján egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és környezete fontosságára, jellemzőire. Ez Magyarország egyik legelső, úgynevezett közösségi adatgyűjtő (Citizen Science) programja, amely egy kalandos, természetmegfigyeléssel, szemléletformálással összekötött adatszolgáltató rendszer.

A Vadonleső Program, amelyet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Agrárminisztérium működtet a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert támogatásával rendezi meg a Törpeegér Gála és Forgatag záróeseményt, amely szeretettel várja az érdeklődőket.