Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Újjászületett az ellopott orrszarvú szobor 2015. július 21.

Újraöntettük a májusban ellopott orrszarvú szobrot. Az eredeti sajnos nem került meg, de Székely Kata szobrászművész és Sprencz Jenő szoboröntő mester önzetlen felajánlásának köszönhetően a különleges alkotás újjá tudott születni.

Az eleven orrszarvúak mellett ismét van bronz orrszarvú szobor Állatkertünkben. Az eredetit, amelyet még 2005-ben készített Székely Kata szobrászművész, május 22-én lopta el egy ismeretlen elkövető (esetleg több elkövető), s sajnos azóta sem került elő. Az ügy természetesen nem zárult le, sőt azóta fel is vették az alkotást a lopott műtárgyak nyilvántartásába, mi azonban úgy gondoltuk, hogy jó volna, ha a közönségnek nem kellene tovább nélkülöznie az alkotást. Szerencsére az alkotó, Székely Kata, valamint Sprencz Jenő szoboröntő mester önzetlen felajánlása nyomán lehetőség nyílt arra, hogy a szobor újra elkészülhessen, és egy új helyen ismét felállításra kerüljön. A biztonság kedvéért az Állatkertben működő zárt láncú kamerarendszer egyik kameráját rá is állítottuk az alkotásra.

Mint ismeretes, az orrszarvú szobor volt az első azoknak a kisplasztikáknak a sorában, amelyek művészi értékükön túl azért készültek, hogy a látássérültek ismeretszerzését is segítség. A tapintható szobrok mindegyikéhez Braille-írásos felirat is tartozik.