Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Zebraavatás az Állatkerti körúton 2015. szeptember 25.

Megújult az Állatkerti körút három kijelölt gyalogos-átkelőhelye. Az Állatkert kreatív ötlete és a BKK közlekedésbiztonsági fejlesztései nyomán mind a gyalogosok, mind az autósok számára biztonságosabbá váltak a gyalogos-átkelőhelyek.

Az Állatkerti körút három kijelölt gyalogos-átkelőhelyének megújításával kapcsolatos ötlet még június 18-án merült fel, amikor az Országos Rendőr-főkapitányság jelképesen örökbe fogadta Rozit, az idén januárban született zebracsikót. Állatkertünk munkatársa, Rácz Gabi eredeti kreatív ötletét a Budapesti Közlekedési Központ kibővítette, így a szóban forgó gyalogos-átkelőhelyek átalakítása egyúttal biztonságosabbá is tette azokat a közlekedés valamennyi résztvevője számára. A gyalogos-átkelőhely biztonságának növelésére vonatkozó terveket a BKK felkérése alapján a BKK Közút Zrt. készítette el, majd a szükséges átalakításokat is elvégezte. Ennek nyomán az átkelőhely kialakítása jobb lehetőséget biztosít a gyalogosoknak a két irányból érkező forgalom felé irányuló figyelem megosztására (ugyanis az átkelőhelyek féltávjánál, az úttest közepén útburkolati felfestéssel járműforgalom-mentes „szigetet” alakítottak ki), s egyben megakadályozza, hogy a parkoló gépjárművek a gyalogátkelőhöz túl közel parkoljanak. Ez utóbbi biztosítja, hogy az átkelőhely beláthatóságát rossz helyen parkoló gépjármű még átmenetileg se akadályozza. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet előjelző útburkolati jel háromszögébe – az Állatkert közelségére utalva – nem gyalogost, hanem egy zebrafejet ábrázoló piktogram került.

A megújult gyalogátkelőhelyek ünnepélyes felavatására szeptember 25-én délelőtt került sor. A „zebrákat”dr. Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, dr. Szűcs Annamária, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója, Sidó Szabolcs, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója, dr. Almássy Kornél a BKK Közút Zrt. vezérigazgatója, valamint prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója avatta fel és adta át a forgalomnak.

A Budapesti Közlekedési Központ azon dolgozik, hogy mindenki számára akadálymentes környezetet és egyenlő esélyeket teremtsen a közösségi közlekedésben, és kiemelten fontosnak tartja a közlekedésbiztonságot is. Annak érdekében, hogy a gyermekek megismerkedjenek a közlekedési szabályokkal, megtanuljanak biztonságosan közlekedni, vigyázni önmagukra és egymásra, ismerjék a közösségi közlekedés előnyeit és kultúráját, a BKK együttműködik a rendőrséggel, civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel.

A BKK Közút Zrt. körülbelül 5000 zebrát tart fenn Budapest fő- és tömegközlekedés által érintett útjain, ezek közül évente körülbelül 1000-et újít fel. Az  Állatkert lakóinak nyugalma és a látogatók zavartalan kikapcsolódása érdekében szeptemberben a BKK Közút zajvédő falat is épített a Hungária körúti felüljáró déli oldali hídszegélyén. A zajvédő fal körülbelül 90 méter hosszon, 2 méteres magassággal épült fel speciális könnyített zajárnyékoló elemek felhasználásával.

A Fővárosi Állat- és Növénykert különösen fontosnak tartja az Állatkerti körút gyalogos-átkelőhelyeinek biztonságosabbá tételét, hiszen intézményünk az ország leglátogatottabb kulturális intézménye, s látogatóink jelentős része a földalatti vasút megállóhelye felől, a szóban forgó átkelőhelyeken keresztül érkezik. Állatkertünk nemcsak a kert területén belül, hanem az ide vezető és a hazafelé vezető úton is igyekszik gondoskodni a nagyközönség biztonságáról.

A kijelölt gyalogos-átkelőhely és a lófélék közé tartozó zebrák közötti nyilvánvaló kapcsolatbak egyébként megvan a maga története. Azt természetesen mindenki tudja, hogy az átkelőhelyet Magyarországon – a világ sok más országához hasonlóan – váltakozó fehér-sötét sávozású útburkolati jel jelzi, s ezért azt a hétköznapokban ugyancsak „zebrának” nevezzük. A világon többféle útburkolati jel van használatban az átkelőhelyek jelzésére. A „zebra” típusú felfestés kitalálójának általában a brit Transport Research Laboratory-t tartják, az elnevezést pedig James Callaghan-nek, a szigetország egykori miniszterelnökének tulajdonítják. Az Egyesült Királyságban az 1940-es évek végén, illetve az 1950-es években jelentek meg az első ilyen útburkolati jelek, ekkoriban festhették fel a londoni Abbey Road „zebráját” is, amelyet a Beatles 1969-es albumának borítója tett világhírűvé. A brit példa nyomán a „zebra” típusú útburkolati jelet Magyarországon is használni kezdték, az 1975-ös KRESZ-be már kipróbált jelzésként került bele.