Keresés
Close this search box.

MENÜ

Kezdőlap
/

Vadállatmentő központ

A Magyar Madármentők Alapítvány 2009-es fennállása óta közel 30.000 állatot fogadott be és kezelt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 157 éves szakmai háttere, az ápolók és állatorvosok páratlan szakmai tudása folyamatosan hozzájárul ahhoz, hogy a sérült madarak és kisemlősök gyógyultan kerülhessenek vissza a természetbe, vagy ha ez már nem lehetséges az Állatkert Vadállatmentő Központjában, vagy a Margitszigeti Kisállatkertben folytathassák életüket egészséges utódoknak életet adva a Magyar Madármentők Alapítvány jóvoltából.

Mentőmunka

A Magyar Madármentők Alapítvány Fővárosi Állat- és Növénykerten belül működő természetvédelmi mentőközpontjának feladata a hazai védett állatfajok egyedeinek gyógyítása, gondozása, felnevelése és lehetőség szerinti szabadon engedése.

Évente több ezer vadon élő madarat, kisemlőst, hüllőt mentünk meg a biztos pusztulástól.

Avarégetésben megsérült sünök, fészekből kiesett fiókák, elgázolt vagy mérgezett állatok egyaránt számíthatnak ránk és persze szakképzett ápolóinkra, állatorvosainkra.

Fontos törekvésünk, hogy ebből a mentőtevékenységből minél többet megmutathassunk látogatóinknak. Éppen ezért alakítottuk ki a Holnemvolt vári zónában a mentett állatok ellátását szolgáló Vadállatmentő Központot. Itt nyitvatartási időben a nagy üvegablakokon keresztül vagy a külső röpdékben jól megfigyelhetők az éppen kezelés alatt álló mentett állatok. Mivel a tényleges napi munka az ablakok mögötti terekben zajlik, így megismerhetitek az állatok gyógyításán, életben tartásán elhivatottan dolgozó állatorvosok és állatgondozók mindennapi munkáját.

Mivel a Központ a főváros szívében található, sok településről könnyen elérhető, egyszerűbben behozhatók ide a talált sérült állatok. Ha állatot mentesz, akkor a Schäftner-féle körhinta melletti bejáratánál lépj be az Állatkertbe, onnan éred el a leggyorsabban a Központot és a segítséget.

Nagyon fontos tudni, hogy a hazai fajok közül is a védett fajok egyedeit fogadja a Vadállatmentő Központ. Hogy a mentendő állat ezek közé tartozik-e, azt érdemes telefonon +36 (1) 273-4900 vagy e-mailben megkérdezni, mielőtt behozzátok. A Központ az állatházak nyitvatartási ideje alatt fogadja a segítségre szoruló állatokat.

Munkatársaink abban is segíteni tudnak, hogy ha nem tudjátok ide behozni az állatot, akkor hova vigyétek, hol tudják fogadni azokat.

A nem hazai és a nem védett fajokat is több állatmentő szervezet fogadja az országban.

Nem fogadja a mentőközpont a háziasított állatfajok gazdátlan, kóbor egyedeit, pl. kutyát, macskát, esetleg kecskét, vagy akár városi galambot. Ezeknek az ellátása az állatmenhelyek feladata, illetve a megtaláló saját maga is gondoskodhat gyógykezelésükről a helyi állatorvos, állatkórház bevonásával.

Nem az állatkerti mentőállomások hatáskörébe tartoznak a hazánkban vadon élő, de nem védett állatfajok, például a balkáni gerle vagy a szarka.

Ha vadászható vadfajok sérült vagy bajba jutott egyedeire bukkanunk (pl. őz, vaddisznó, róka stb.), a területileg illetékes vadásztársaságot kell értesíteni, ezek ellátása szintén nem a mentőállomás feladata.

A Vadmentő Központba bekerült állatok egy része azért kerül mentésre, mert még nagyon fiatal, és önállóan nem élne meg a természetben (pl. elárvult fiókák), más részük azért, mert megsérült.