Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az emlős, amelyik tényleg tojást rak 2021. április 6.

A tojás és a nyuszi is fontos jelképe a húsvétnak, pedig a nyúl természetesen nem rak tojásokat, hiszen az emlősállatok jó része elevenszülő. Vannak azonban tojásrakó emlősök is: közéjük tartozik az Állatkertünkben is élő, sőt szaporodó hangyászsün.

A húsvéthoz kapcsolódó hagyományok között lépten-nyomon megjelenik a tojás és a nyuszi is. Még akkor is, ha mindenki tudja, hogy a nyúl – az emlősök túlnyomó többségéhez hasonlóan – nem tojásokkal szaporodik, hanem eleven utódokat ellik. Az ok, ami miatt mindkettő megjelenik a húsvét jelképei között, egyebek mellett az lehet, hogy a nyúl és a tojás is termékenységi szimbólum. Léteznek azonban olyan emlősök is, amelyek nem elevenszülők, hanem tojásokat raknak.

Az emlősök ősei, az emlősszerű hüllők még tojásokkal szaporodtak, ahogyan a hüllők jó része is. Az elevenszülés képessége a törzsfejlődés során később alakult ki. Az emlősök egyik csoportja azonban megmaradt tojásrakónak: ők a kloakások, nevezetesen a kacsacsőrű emlős és a hangyászsün.

A hangyászsünök a mi Állatkertünkben is megtalálhatók (sőt, tartásuknak komoly hagyományai is vannak), ami nem mindennapi dolog, hiszen Ausztrálián, az őshazájukon kívül nagyon kevés állatkertben foglalkoznak ezekkel az állatokkal (Magyarországon csak nálunk, de egész Európában is csak alig egy tucat helyen). Az pedig még ritkább, hogy szaporítani is sikerüljön őket, az ilyesmire már Ausztráliában is felkapják a fejüket a szakemberek. Nálunk viszont 2019-ben sikerült a dolog, a tojásból nemcsak kikelt a kis hangyászsün, hanem utána rendben fel is cseperedett, ami világra szóló eredmény.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.