Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Budapesten kelt tarvarjak andalúziai visszatelepítése 2021. február 26.

Néhány napja csatlakozott vadon élő fajtársaihoz az a hat fiatal tarvarjú, akik tavaly keltek ki Állatkertünkben. E veszélyeztetett faj tartásával és szaporításával évtizedek óta foglalkozunk, és visszatelepítésükben sem most először veszünk részt.

Állatkertünk egyik fontos feladata a kipusztulástól fenyegetett fajok védelme. Nemcsak a közismerteké, a legnépszerűbbeké, hanem sok olyan fajé is, amelyek talán nem annyira ismertek, de amelyek megmentéséhez az állatkertek szintén hatékonyan hozzá tudnak járulni. Ilyen állat a tarvarjú is! Ezt a veszélyeztetett fajt Állatkertünkben évtizedek óta tartjuk és szaporítjuk, sőt, már korábban is részt vettünk a tarvarjak visszatelepítési programjában is.

Most is egy ilyen programhoz csatlakoztunk. A tavalyi évben kikelt tizenegy fióka közül az év végén hat állat Spanyolországba utazott. Erről akkor egy kisfilmet is közzétettünk. Az azóta eltelt hónapok a madarak felkészítésével teltek, múlt pénteken pedig végre eljött az ideje annak, hogy a visszavadító röpdéből kiengedjék őket, néhány további állatkerti kelésű tarvarjúval együtt, akik Berlinből, Baselből, illetve Heidelberből érkeztek.

A tarvarjú már évszázadokkal ezelőtt kipusztult Spanyolországból, de a 2003-ban indult visszatelepítési program eredményeként ma már több mint száz egyed él vadon Andalúziában, 22 fészkelő párral, akik mind állatkerti születésűek, vagy azok leszármazottjai. Hozzájuk csatlakoztak most a tavaly nálunk kelt tarvarjak is. A madarak jeladó készüléket is kaptak, így további sorsukat is nyomon lehet majd követni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.