Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Gólyafiókák a Margitszigeti Kisállatkertben 2022. május 11.

A margitszigeti bemutatóhelyünkön látható mentett gólyák közül többen is párba álltak, fészket építettek és tojást raktak, két fészekben pedig már ki is keltek a fiókák. Egyik fészek sincs magasan, még a gyerekek is beleláthatnak mindegyikbe.

Bizonyára sokan hallottak már arról, hogy a Budapesti Állatkertben sok más egyéb közhasznú feladat mellett vadállatmentéssel is foglalkozunk. Magyarországon őshonos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeiről gondoskodunk, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Fészekből kiesett énekesmadarak, mérgezett sasok, elárvult kismókusok és sok más hasonló állat van a védenceink között. A múlt évben 120 faj 2624 egyedének nyújtottunk ilyen módon segítséget, közülük 24 fehér gólya is volt.

A gólyáknál, és minden más állatnál is az a cél, hogy a sérülteket meggyógyítsuk, a legyengülteket felerősítsük, az elárvultakat pedig felneveljük, egészen addig viselve gondjukat, amíg újra segítség nélkül képesek boldogulni. Ilyenkor visszaengedjük őket természetesen élőhelyükre.

Akadnak persze időnként olyan állatok is, akiknél a sérülés jellege miatt, bár az életüket meg tudjuk menteni, de elengedni már nem lehet őket. A mentett gólyák között is vannak olyanok, akiknek a röpképességét nem lehetett teljesen helyreállítani, így vagy röpképtelenek, vagy valamennyire ugyan tudnak repülni, de nagyobb távolságok megtételére, főleg az afrikai utazásra semmiképpen nem vállalkozhatnak.

Az ilyen, tartósan segítségre szoruló mentett gólyáink egy része az általunk fenntartott Margitszigeti Kisállatkert lakója. Nekik is igyekszünk megadni mindent ahhoz, hogy minél teljesebb életet élhessenek. A dolog olyan jól sikerül, hogy ezek a mentett madarak a Margitszigeti Kisállatkertünkben igen gyakran párba állnak, fészket építenek (ebbe mi is besegítünk), és aztán tojásokat raknak, majd a fészekből kikelő fiókákat nagy gondossággal nevelik.

Két fészekben már kikeltek a tojások: az egyikben két fióka cseperedik, a másikban pedig öt, közülük a legifjabb épp a mai napon bújt ki a tojásból. De vannak még olyan fészkek is, ahol a tojások kikelése az elkövetkező napokban várható.

Érdemes megfigyelni, hogy a szülőpárok milyen odaadással, közös erővel gondoskodnak a fiókákról. A gólyáknak ez a közismert szokása azzal az előnnyel is jár, hogy ha az egyik szülőt esetleg baleset érné, a fiókák akkor sem maradnának magukra. A fészkek nincsenek túl magasan (hiszen röpképtelen, vagy korlátozott röpképességű szülőmadarakról van szó), és csak néhány lépésnyi távolságban vannak a Kisállatkert sétaútjaitól. Így nemcsak felnőttek, hanem még a gyerekek is könnyűszerrel beleláthatnak a fészekbe. Mi csak annyit kérünk, hogy mindenki maradjon a sétányokon, és ne próbáljon meg a gyepen átvágva még közelebb kerülni a fészkekhez!

A felcseperedett fiókákat – megfelelő felkészítés után – egyébként szintén szabadon szoktuk engedni, így, ha minden jól megy, a mostanában kikelő apróságok ősszel már útnak indulhatnak Afrika felé. Persze addig még sokat kell fejlődniük.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.