Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Másfél mázsa mobiltelefon a gorillák védelméért 2019. december 16.

Sikeres volt a Mikulás hétvégi akciónk: csaknem négyezer darab használaton kívüli mobiltelefont hoztak be látogatóink újrahasznosítás céljából. Feldolgozásuk mellett legalább ilyen fontos a figyelemfelhívás is.

December 6-tól 8-ig, azaz három napon át tartott idén a Mikulás hétvége. Ezen a három napon nemcsak programokkal és látnivalókkal vártuk a látogatókat, hanem egy különleges akcióval is. Mindazok, akik legalább egy használaton kívüli mobiltelefont is magukkal hoztak, és leadták azt újrahasznosítás céljából, jelképes áron, 200 forintért léphettek be az Állatkertbe.

Az akció nagyon sikeres volt: összesen 3052 fő élt ezzel a lehetőséggel. És mivel voltak, akik több készüléket is behoztak, végül közel négyezer mobiltelefon gyűlt össze, a készülékek együttes súlya pedig a másfél mázsát is eléri.

Az akció célja – azon kívül, hogy egy kis meglepetéssel kedveskedjünk látogatóinknak – elsősorban az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a mobiltelefonok újrahasznosításának fontosságára. Hiszen a világon mintegy 5 milliárd mobiltelefon-felhasználó van, akik persze rendszeresen, néhány évente le is cserélik a készüléküket. Ehhez persze évről évre százmilliós, sőt milliárdos nagyságrendben gyártanak új mobilokat, amelyekhez persze nem kevés nyersanyagra is szükség van. Ha a papírhoz, a PET-palackokhoz, vagy a fém italosdobozokhoz hasonlóan a használaton kívüli mobiltelefonok újrahasznosítása széles körben elterjedne, az új készülékek előállítása is sokkal kevesebb új nyersanyagot igényelne.

Ráadásul a mobiltelefonok újrahasznosítása nemcsak környezetvédelmi, hanem természetvédelmi kérdés is, amely szorosan kapcsolódik például a gorillák védelméhez. A mobilok gyártásához szükséges nyersanyagok jelentős részét ugyanis éppen azon a vidéken bányásszák, ahol a gorillák természetes élőhelyei is vannak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta foglalkozik azzal, hogy az újrahasznosítás fontosságára mindenki figyelmét felhívja. Az Emberszabásúak Házában már évekkel ezelőtt elhelyeztünk egy ezzel kapcsolatos információs felületet, sőt, egy gyűjtőládát is, amelyben az újrahasznosításra leadott készülékeket gyűjtjük. Tavasszal pedig Állatkertünk Alapítványa – a Jane Goodall Intézet egyik programjához kapcsolódva – egy mobilgyűjtő versenyt is hirdetett iskolai osztályoknak. Májusban egy rendhagyó reggelit is szerveztünk a gorilláknál, ismét csak azért, hogy a mobiltelefonok újrahasznosítására felhívjuk a figyelmet (erről az eseményről kisfilmet is készítettünk).

Állatkertünk természetesen a fentieken túl is kiterjedt munkát végez mind a természetvédelem, mind a környezetvédelem terén. Ez nemcsak szemléletformálást jelent, hanem azt is, hogy az intézmény működésében is számos „zöld" intézkedést vezettünk be, és számos környezetbarát fejlesztést valósítottunk meg az elmúlt években. Az ezekről szóló összefoglaló itt olvasható.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.