Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mila és Vidal lett az arany oroszlánmajmocskák neve 2023. március 14.

A nagyközönség segítségével kapott nevet a múlt évben született arany oroszlánmajom testvérpár. Ez a Dél-Amerikában őshonos faj élőhelyén sajnos ritkulóban van, ezért természetvédelmi szempontból is fontos a gyermekáldás.

Holnap, azaz március 15-én lesznek egyévesek a Pálmaházban látható arany oroszlánmajmoknál legutóbb született kölykök. A kicsik az elmúlt tizenkét hónapban sokat gyarapodtak, nevük azonban egészen a közelmúltig nem volt. Ezért – az Állatkerti Alapítvánnyal közösen – úgy határoztunk, hogy a nagyközönség segítségével igyekszünk nevet találni a jövevényeknek.

A voksolást a múlt héten hirdettük meg honlapunkon, s mivel a testvérpár egy lány és egy fiú oroszlánmajmocskából áll, ezért három lány- és három fiúnevet bocsátottunk szavazásra. Hétfő éjfélig több ezer voks érkezett – amit ezúton is köszönünk - , amelyeket ma reggel összesítettünk. A lánynevek közül a Mila lett a befutó a szavazatok 60,7 %-ával: ez a portugál nyelvterületen elterjedt női név eredetileg csodát jelent. A fiúneveknél a Vidal névre szavaztak a legtöbben (46,1 %), amely név jelentése: élet, illetve életerős, élettel teli.

Legifjabb arany oroszlánmajmainkat tehát mostantól Milának, illetve Vidalnak hívják: nevüket már be is jegyeztük az állatnyilvántartó rendszerbe. A két fiatal – természetesen szüleikkel együtt – a Pálmaházban látható. Aki szeretné, jelképesen örökbe is fogadhatja őket.

A Dél-Amerikában őshonos arany oroszlánmajmocskákról egyébként tudnivaló, hogy a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Állatkerti tartásuk célja így nemcsak a bemutatás és az ismeretterjesztés, hanem az is, hogy állatkerti szaporítással igyekezzünk hozzájárulni e ritkulóban lévő főemlős megmentéséhez. Ennek érdekében az állatkertek nemzetközi tenyészprogramot tartanak fenn, amelynek mi is részesei vagyunk. A tavaly született kölykök világrajövetele így természetvédelmi jelentőséggel is bír.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.