Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Zamzam már szarvacskát is növesztett 2023. október 18.

Zamzam, a májusban született mhorr gazella kislány sokat nőtt az elmúlt hónapokban, és mostanra már kis szarvacskát is növesztett. Ez a kecses patás Állatkertünk egyik legritkább lakója: természetes élőhelyéről már évtizedekkel ezelőtt eltűnt.

A mhorr gazella eredetileg Északnyugat-Afrikában őshonos, ám természetes élőhelyéről már az 1970-es évekre eltűnt. Így már csak az állatkerti állományok összehangolt szaporításával lehet megmenteni a kipusztulástól. Szerencsére az állatkerti tenyészprogramok elég sikeresek, sőt, az elmúlt években egy visszatelepítési program is elkezdődhetett, amelynek keretében állatkerti születésű egyedeket juttatnak vissza természetes élőhelyükre, egészen pontosan Marokkó déli részén.

A mhorr gazellák természetvédelmi célú tenyészprogramjában Állatkertünk 2007 óta vesz részt, s azóta számos gida született és cseperedett fel sikeresen. Sőt, a világ leghosszabb ideig élt mhorr gazellája, Evita is a mi kertünk lakója volt. Az elmúlt években átmenetileg születelt az újabb mhorr gazellák világjövetele, elsősorban a megfelelő tenyészhím hiánya miatt. Ezt a gondot azonban a múlt évben sikerült orvosolnunk Taro, az új bak beszerzésével, aki láthatóan be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen idén május 10-én ismét mhorr gazella gida született Budapesten.

A jövevény érkezéséről akkor be is számoltunk, habár azt még nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy milyen nemű a kicsi. Azóta persze már rég tudjuk, hogy kislány, aki végül a Zamzam nevet kapta. Bár nincs még olyan kecses, ívelt szarva, mint a felnőtt állatoknak, két kis szarvacskával már most is büszkélkedhet. Mhorr gazelláinkat a Szavanna-komplexumban láthatjátok: szép időben a kifutóra is kiengedjük őket, de a belső férőhelyen, a fűtött istállóban is meg lehet lesni őket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.