Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Egy kanadai nyárfa emlékére 2021. szeptember 30.

Már egy ideje figyeltük a Dél-Amerika ház röpdéje előtt álló, 77 esztendős kanadai nyárfát. Az elmúlt években, bár odvas volt, de még szilárdan állt. Ám mostanra annyira elkorhadt, hogy szomorúan bár, de ki kellett vágnunk.

Sokszor elmondtuk már, és rendszeres látogatóink jó része egyébként is tudja, hogy nemcsak állat-, hanem növénykert, botanikus kert is vagyunk. Akik rendszeresen nyomon követik híreinket, az elmúlt hetekben, hónapokban is többször találkoztak az itt látható botanikai különlegességekkel kapcsolatos híradásokkal. A kertészeti munkák során azonban időnként szomorú döntéseket is kell hoznunk.

A Dél-Amerika házhoz tartozó röpde előtti rézsűn álló, 77 esztendős kanadai nyárfát, mint minden más fánkat is, folyamatosan vizsgáltuk, így tisztában voltunk vele, hogy odvas. Ugyanakkor korábban még kellő szövetmennyisége volt ahhoz, hogy szilárdan álljon. Legújabban azonban elkezdett berepedni mellette a föld, ami a legjobban látható jele annak, hogy a hatalmas fa veszélyesen mozogni kezdett. A korhadásnak is egyre vészjóslóbb jeleit láttuk, és megjelentek az első gombafonalak is. Ilyenkor mindig mérlegelni kell a megtarthatóság és a biztonság szempontjait, hiszen a fa nem egy ember nem járta erdőség közepén, hanem egy sok látogatót vonzó állatkertben áll. Így végül nem volt más megoldás, mint a fa kivágása.

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező faápolóink két nap alatt eltávolították a teljes lombkoronát, és méteres darabokban biztonsággal földre daruzták a fa törzsét. Amint a felvételekből is látható, az odvasodás és a korhadás olyan mértékű volt, hogy nemigen volt már más lehetőség.

Mint minden kivágott fa helyett, helyette is a törzsátmérőjének megfelelő mennyiségű, kiemelt dendrológiai értékű fa pótlásáról fogunk gondoskodni.