Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Újabb elismerés az Állatkert nyugalmazott főigazgatójának 2020. november 20.

Az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) tiszteleti tagjává választotta prof. dr. Persányi Miklóst, Állatkertünk nyugalmazott főigazgatóját. Ez intézményünk számára is komoly nemzetközi elismerést jelent.

Szeptember végén számoltunk be arról, hogy Állatkertünk tavasszal leköszönt, nyugalmazott főigazgatóját, prof. dr. Persányi Miklóst az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) életműdíjjal (EAZA Lifetime Achievement Award) tűntette ki, illetve tiszteletbeli tagjává (Honorary Menber) is megválasztotta. Nemrégiben az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) is örökös tagsággal (Life Member), illetve tiszteleti tagsággal (Honorary Member) ismerte el Persányi professzor több évtizedes munkáját.

Az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) az állatkerti szakma egész világot átfogó „esernyőszervezete". Eredetileg az állatkerti igazgatók nemzetközi uniójaként (IUDZG) hozták létre 1935-ben, majd az 1991-ben megkezdődött átalakulás nyomán 1992-ben felvette az Állatkerti Világszervezet (WZO) elnevezést, 2000-ben pedig a WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) nevet. „Esernyőszervezetként" elsősorban nem az egyes állatkertek, hanem regionális vagy nemzeti állatkerti szervezetek tartoznak a tagságába. De saját jogon is a WAZA tagja közel háromszáz állatkert, amelyek a világ vezető állatkertjeinek számítanak. Ezek közé tartozik a Fővárosi Állat- és Növénykert is.

A nemzetközi állatkerti szakma vezető szakemberei közül a WAZA eddig 93 főt tüntetett ki örökös, illetve 40 főt tiszteleti tagsággal, de Persányi professzort megelőzően csak Mark Reed, a wichitai (USA, Kansas) Sedgwick County Zoo 2016-ban nyugdíjba vonult igazgatója volt az egyetlen, aki mindkét elismerést megkapta.

A Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta részt vesz az állatkerti világszervezet tevékenységében. Az 1930-as években akkori igazgatónk, Nadler Herbert az IUDZG tagja volt. A háború után persze évtizedekig szóba sem jöhetett, hogy a kert a szervezet tagja legyen, de így is ötven éve, 1970 óta tartozunk a WAZA (illetve a WZO, IUDZG) teljes jogú intézményi tagjai közé.