Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Óriásvidra családunk 2024. február 23.

Óriásvidráink története egy nagyon szép szerelmi és családi történet. A szülők, Cumana és Madidi mellett öt különböző korú fiatal állatunk is van, akik mind Budapesten születtek. Közülük a legifjabb, Dakota nevű kölyök csak február eleje óta látható.

Idén ősszel lesz tíz éve annak, hogy belefogtunk az egyik legnagyobb termetű menyétféle ragadozó, a Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett óriásvidra (Pteronura brasiliensis) tartásába. Ezért időszerű volt néhány komolyabb javítás elvégzése az állatoknak otthont adó építményen, hiszen az idő vasfoga nálunk sem kíméli a létesítményeket. Ezekkel a munkálatokkal a közelmúltban készültünk el, így néhány hete ismét megcsodálhatjátok óriásvidra családunkat.

2014-ben eredetileg három nőstény állatunk volt, közülük azonban Alondra még 2019-ben Argentínába utazott, hogy ott egy élőhelyi visszatelepítési program részese legyen. A másik nőstény, Cora pedig ugyanabben az évben a Madridi Állatkert lakója lett. Cserébe a spanyol fővárosból egy Madidi nevű hím jött a Budapesten maradó nőstény, Cumana mellé, akiknek kapcsolata igazi szerelem volt első látásra. Olyannyira, hogy az elmúlt években rendszeresen meg is örvendeztettek bennünket újabb és újabb kölykökkel.

Jelenleg a szülőkön kívül még hat budapesti születésű fiatal óriásvidránk van, mindannyian Cumana és Madidi utódai. Ám közülük a 2020-as születésű Manu, a 2021-ben született Lobo és az ugyancsak 2021-ben világra jött Maya hamarosan új helyre, a faj megmentését szolgáló természetvédelmi programban velünk együtt részt vevő angliai, holland, illetve kolumbiai állatkertekbe költöznek. A négyéves Bahia és a tavalyi évben született Dakota viszont (akit mostanában láthat először a közönség) továbbra is Budapesten marad.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.