Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Öt éves a Cápasuli 2023. december 13.

Éppen ma van öt éve annak, hogy Állatkertünkben megnyílt a Cápasuli, ahol a fiatal cápák nemcsak cseperednek, hanem tanulnak is. Nagyszerű kapcsolatban vannak gondozóikkal, és sokat nőttek is: a Bömbi nevű dajkacápa például már 232 centi.

Éppen ma van öt éve annak, hogy 2018. december 13-án megnyílt a Cápasuli, amely ma a tengeri állatok lefőbb bemutatóhelye Állatkertünkben. Vannak ugyan tengerlakó fajok a Pálmaház alatti Akváriumban és a Varázshegyben található Őstengerben is, de a legnagyobb tengervizes medencéket és a legtöbb tengeri állatot a Cápasuliban találja a látogató.

Magát a Cápasuli nevet azért választottuk, mert itt a legfontosabb és legnépszerűbb lakók olyan fiatal cápák, akik nemcsak cseperednek, hanem tanulnak is. Persze nem fizikát vagy történelmet, hanem azt, hogy hogyan éljenek együtt a medence több lakójával, illetve, hogy miként működjenek együtt a gondjukat viselő állatkerti munkatársakkal. A gondozók könnyűbúvár felszerelésben rendszeresen lemerülnek a cápák közé, hogy tréningezzenek velük, olyanformán, ahogyan ezt például az oroszlánfókáknál és az elefántoknál is gyakran láthatják a látogatók. A téli időszakban heti három-négy alkalommal merülnek a Cápasuli gondozói, általában szerdán, pénteken, vasárnap, illetve esetenként szombaton is, rendszerint 11 óra tájban.

Öt év alatt kiváló kapcsolat alakult ki a cápák és gondozóik között. Így például személyre szabott diétán lehet tartani őket, sőt, a gondozók még arra is meg tudják kérni a cápákat, hogy ússzanak fel a vízbe süllyesztett vizsgálóasztalra, ahol például egy ultrahangos vizsgálat is elvégezhető.

De nemcsak sokat tanultak, hanem testileg is sokat gyarapodtak a Cápasuli cápái. Elég megnézni őket most, és összehasonlítani a látványt azzal, ami az érkezésükkor készült videókon (itt és itt) látható! Persze nemcsak szemre látszik a növekedés, hanem a mérések alapján is, hiszen a gondozókkal való szoros kapcsolatnak köszönhetően cápáinkat arra is rá tudjuk venni, hogy hagyják magukat megmérni. A legnagyobb cápánk, Bömbi a legutóbbi méréskor már 232 cm hosszú és 63,7 kg súlyú volt.

A Cápasuliban jelenleg öt különböző cápafaj tíz egyede látható. Van két homokszínű dajkacápánk (Bömbi és Döme), négy rozsdás dajkacápánk (Margit, Nokedli, Gnocchi és Nudli) egy zebracápánk (Phileas), egy szürke szirtcápánk (Tangó) és két rövidfarkú dajkacápánk (Fuszekli, Mamusz) is. De a cápákon kívül más tengeri állatok is láthatók ugyanitt, köztük például ráják, gitárhalak, óriás fűrészes sügér, Napóleon-hal, leopárd muréna és sok más érdekesség.

Állatkertünkben különleges figyelmet szentelünk a tengeri élővilág bemutatásának. Ez a törekvésünk nem éppen új, hiszen az ország első, eleven tengeri állatokat bemutató nyilvános akváriuma is nálunk nyílt meg, még 1912 tavaszán, vagyis több 111 évvel ezelőtt. Manapság pedig különösen fontos, hogy közönségünk megismerhesse a tengeri élővilágot, annál is inkább, mivel az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2021-től 2030-ig tartó időszakot az Óceánok Évtizedévé nyilvánította. Az Óceánok Évtizede egyik fontos célkitűzése pedig éppen az, hogy az emberek világszerte többet tudjanak meg az óceánokról, illetve a tengeri élővilágról. Így aztán az óceánokkal kapcsolatos általános műveltség (ocean literacy) előmozdítását az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO is zászlójára tűzte.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.