Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Történeti emléksétány

A főbejárattól jobbra, a Madagaszkár-ház felé vezető sétányt mindét oldalon szobrok szegélyezik. Az Állatkert múltbéli jeles igazgatóinak mellszobrai ezek, amelyeket időrendi sorba állítva egy emléksétányt alakítottunk ki. Összesen öt igazgató kő, illetve bronz büsztje található meg itt, s minden szobor elé került egy-egy réztábla is, amely a rajta olvasható szöveggel felidézi a szóban forgó egykori igazgató neve által fémjelzett korszakot.

Az emléksétány szobrai

Az első múltbeli igazgató, aki az Állatkertben szobrot kapott, Lendl Adolf volt, az ő szobrát 1965-ben leplezték le, s eredetileg a mai Sziklakert oldalában állt. Később még további három igazgató is szobrot kapott, szobraikat eredetileg a Főkapu tér oldalainál állították fel. Majd 1996-ban, a meglévő négy szobrokat jelenlegi helyükre áthelyezve, illetve egy ötödikkel kiegészítve alakult ki a jelenleg is meglévő állatkert-történeti emléksétány.

Lendl Adolf szobrának avatása 1965-benA főbejárattól indulva a baloldali első szobor Xántus Jánosnak állít emléket, aki az Állatkert alapítási eszméjének úttörője volt, s akit a megnyitáskor neveztek ki az intézmény igazgatójának. A szobrot Pátzay Pál készítette 1967-ben, ám az alkotás hivatalos leleplezésére csak a következő évben, 1968-ban került sor.

Továbbhaladva jobb kéz felől Serák Károly szobra áll, aki 1873-tól 1905-ig volt az intézmény igazgatója (habár 1903 után betegsége miatt már Lónyay Géza irányította a napi munkálatokat). Szobrát, amelyet László Péter készített el, 1996-ban, az emléksétány átadásával egy időben avatták fel.

Serák Károly szobrának avatása 1996-banAz emléksétány harmadik szobrát a megint a balra találjuk: ez az alkotás a XX. század elején lezajlott nagy átépítés szakmai irányítójának, Lendl Adolfnak állít emléket. Az öt büszt közül ez az egyedüli, amely nem bronzból, hanem kőből készült. Alkotója Petri Lajos, felavatására pedig 1965-ben került sor.

Nadler Herbert szobrának talapzatán az olvasható, hogy ő volt az az igazgató, aki az Állatkert nemzetközi hírnevét és rangját megalapozta. S bár eredményeinek egy részét tönkretette a háború, az újjáépítés is az ő vezetésével kezdődött meg. Szobrát – László Péter alkotását – 1987-ben leplezték le.

Az emléksétány szoborsorát Anghi Csaba büsztje zárja. Anghi már az 1930-as években is dolgozott az Állatkertben, de főigazgatóként 1956 és 1967 között irányította az intézményt (a talapzaton olvasható felirat tehát egy kicsit pontatlan). Az őt ábrázoló szobor Búza Barna alkotása, amely 1986 óta látható a kert területén.

Az emléksétány utolsó állomásánál nincs szobor, de egy réztábla itt is található, amely bemutatja az Állatkert új, a rendszerváltoztatás után kezdődött korszakát.