Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Velünk élő állatok oktatási csomag 2020. május 15.

Legújabb oktatási csomagunk témakörei a háziállatok, társállatok, illetve a felelős állattartás. A kinyomtatható és letölthető anyagokat elsősorban pedagógusoknak szánjuk segédanyagként, de a gyermekkel otthon foglalkozó szülők is hasznát vehetik.

Negyedik oktatási csomagunk a házi-, társ- és hobbiállatok témáját járja körül, útmutatást adva az iskolában vagy otthon tartott kedvencek gondozásához is.

Egykor szinte mindenkinek természetes volt az út szélén kapirgáló tyúk, a disznóólban visító malac vagy az utakon közlekedő lovaskocsi látványa. Ma azonban még a vidéki gyerekek legtöbbje is gyakrabban lát tengerimalacot, mint tehenet, és a „háziállat" szóról a társállatok, az otthon tartott kis kedvencek jutnak eszébe, nem pedig a haszonállatok. Az állatkerteknek így az is feladatuk, hogy megismertessék látogatóikat a vadállatok mellett a háziállatokkal is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert különösen fontosnak tartja ezt a feladatot. A háziállatok bemutatása terén állatkertünk világviszonylatban is úttörőnek számít, mint ahogy az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésben is. Emellett számos olyan régi vagy régen honosult háziállat fajta esetében, amely egykori gazdasági jelentőségét elvesztve csaknem teljesen eltűnt, Állatkertünk kulcsszerepet játszott a szóban forgó fajták megmentésében. Nem véletlen, hogy a Digitális Állatkert sorozatban már márciusban közzétettünk egy a háziállatokkal kapcsolatos ismeretterjesztő cikket, és hogy a mostani oktatási csomagunkban is részletesen foglalkozunk ezzel a témakörrel.

Az anyagok letölthetők, nyomtathatók, összefűzhetők és a járványveszély elmúltával az állatkerti iskolai programok, tanulmányi órák során is jól használhatók.

Mi az, hogy háziállat? (PDF)
A tudatos tenyésztés (PDF)
Hányfélék a háziállatok? (PDF)
Miért tartunk társállatot? (PDF)
Biofilia: az élővilág szeretete (PDF)
Hogy is kezdődhetett? (PDF)
Beljajev rókái (PDF)
Felelős állattartás (PDF)
Mi kell az állatnak? (PDF)
A tükör és a kirakat (PDF)
Feladatok 3-4. osztályosok és felső tagozatosok részére (PDF)
Kökörcsin, a patkánykölyök blogja 4. (PDF)

Amióta a koronavírus járvány, illetve járványveszély miatt Állatkertünk kapuit átmenetileg zárva kell tartanunk, természetesen tanulmányi csoportokat sem fogadhatunk, s zoopedagógiai foglalkozások megtartására sincs lehetőség. Ezért kezdtük el készíteni és közzétenni a Digitális Állatkert tartalmakat, hogy a tanulmányi célú látogatásokat és foglalkoztatásokat lehetőség szerint az interneten keresztül igyekezzük pótolni. E tartalmak közé tartozik ZooTanoda címmel indított sorozatunk is, amelyben népszerű állatkerti oktatási témáinkhoz kapcsolódó oktatási csomagokat teszünk közzé. A kinyomtatható és letölthető segédanyagokat elsősorban pedagógusoknak szánjuk a digitális iskolai órákhoz felhasználható segédanyagként, de a gyermekekkel otthon foglalkozó szülők is jó hasznát vehetik. És természetesen akkor is használhatók lesznek majd, amikor az Állatkert újra látogatható lesz, és újra fogadhatunk tanulmányi csoportokat, újra tarthatunk zoopedagógiai foglalkozásokat is.

Az elmúlt hetekben már három ilyen csomagot tettünk közzé. Az elsőben a főemlősök világával, a másodikban ökotudatos praktikákkal, a harmadikban pedig a mikroszkopikus élőlényekkel foglalkoztunk.

Reméljük, a járványveszély hamarosan oly mértékben mérséklődik, hogy Állatkertünk kapuit is megnyithatjuk a nagyközönség előtt! Addig is Állatkertünk zoopedagógusai szívesen fogadják az észrevételeket és kérdéseket a zooped@zoobudapest.com címen.

Köszönjük, ha a járvány miatti zárva tartás idején támogatod kedvenc állatodat és az Állatkert munkáját: http://www.allatkertialapitvany.hu/tamogatas/