Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Helyszíni bejárás a tető alatt lévő Biodómban 2019. december 19.

December 17-én a sajtó számára nyilvános helyszíni bejáráson mutattuk be a Pannon Park, illetve Biodóm építésének előrehaladását. Szó esett a még szükséges forrásokról, illetve a kivitelezés II. üteméről is.

Ahogyan arról az elmúlt időszakban is rendszeresen beszámoltunk, jól halad a Pannon Park, és annak központi építménye, a Biodóm kialakítása. A Biodóm fényáteresztő tetejének acél tartószerkezete már tavaly decemberre elkészült, azóta pedig a fényáteresztő fóliamembrán is felkerült a helyére. Ezzel párhuzamosan az állattartó terek kialakítása is sokat haladt előre. Ennek a folyamatnak talán az óriás cápamedencéhez tartozó akril betekintő ablakok és más akril elemek beemelése volt a leglátványosabb, legizgalmasabb művelete. Az elmúlt hetekben pedig már a Biodóm díszvilágításának tesztje is megkezdődött. Összességében azt lehet mondani, hogy az építéskivitelezés jelenleg 70-75 %-os készültségnél tart. Az építési munkák várhatóan jövő tavasszal fejeződhetnek be, s ezután kezdődhet a kivitelezés II. üteme, amely lényegében a Pannon Park berendezését, illetve állatokkal és növényekkel való benépesítését jelenti.

Azt, hogy egészen pontosan hogy is néz ki most a Pannon Park és a Biodóm, december 17-én egy helyszíni bejárás keretében mutattuk be a sajtó képviselőinek. Az esemény résztvevői – prof. dr. Persányi Miklós főigazgató vezetésével többek között a készülő akváriumi bemutató kompexum nézőterét, és a majdani – 2,5 millió literes – óriás cápamedencét is megnézhették, sőt, felmehettek a Biodóm jövőbeli közönségforgalmi tereinek legmagasabb pontjára is, ahonnan az egész Biodómot be lehet látni.

A helyszíni bejáráson szóba került az építéskivitelezés előrehaladása, illetve az ezt követő II. ütem feladatai is. A főigazgató elmondta, hogy a fejlesztés megvalósításához eddig biztosított források az építéskivitelezés befejezésére már biztosan elegendőek lesznek, ám a II. ütem költségei – amelynek pontos számai természetesen csak a közbeszerzések lefolytatása után állnak majd rendelkezésre – a legfrissebb becslések szerint várhatóan meghaladják az eredetileg tervezetteket. Ez azt jelenti, hogy a befejezéshez további forrásokra lesz szükség: erről az elmúlt hónapokban több egyeztetés is zajlott az Állatkertet fenntartó Fővárosi Önkormányzat, illetve az eddigi forrásokat a központi költségvetésből biztosító Kormány illetékeseivel.

A sajtó számára meghirdetett keddi helyszíni bejárás is része az Állatkert azon törekvésének, hogy rendszeresen tájékoztassa a nyilvánosságot a Pannon Park ügyeinek alakulásáról. Magáról a Pannon Park projektről, illetve mindarról, amit az új területeken szeretnénk megvalósítani, már 2013. szeptember 17-én részletes információkkal szolgáló, helyszíni bejárással is kiegészített sajtótájékoztatót tartottunk. A 2015. január 29-én a fejlesztési területen tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón került bejelentésre a szóban forgó fővárosi fejlesztés kormányzati támogatásáról szóló kormányhatározat, amely 25 milliárd forintot irányzott elő a Pannon Park megvalósítására. 2017. június 22-én a Főpolgármesteri Hivatallal, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen tartottunk sajtótájékoztatót, amelyen nemcsak az új kiszolgáló zónát adtuk át, hanem szó esett a néhány nappal korábban kihirdetett kormányhatározatról is, amely további 18,7 milliárd, tehát összesen 43,7 milliárd forintot irányzott elő a projekt folytatására, miután az építéskivitelezéshez lefolytatott közbeszerzési eljárás ajánlati árai mind jelentősen meghaladták az e célra eredetileg előirányzott keretösszegeket. Nagy sajtóérdeklődés övezte a Pannon Park és létesítményeinek 2017. október 3-i ünnepélyes alapkőletételét is, valamint azt a 2018. december 13-án megtartott helyszíni szemlét is, amelynek során – akárcsak a mostani alkalommal – a résztvevőket az építési területen is körbevezettük. A fenti eseményeken túl Állatkertünk számos sajtóközleményt is kiadott a Pannon Park ügyének előrehaladásáról, továbbá intézményünk honlapján 2014 óta külön aloldalt működtetünk, amely az új területeken megvalósuló fejlesztésekkel kapcsolatos minden lényeges tudnivalót és érdekességet bemutat az érdeklődőknek, híradásokkal, cikkekkel, képekkel és kisfilmekkel, mozgóképes tartalmakkal kiegészítve.