Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Komposztálás az Állatkertben 2020. november 19.

A zöldhulladék komposztálása mindig fontos, de most, a közelgő Európai Hulladékcsökkentési Hét miatt a téma még aktuálisabb. A komposztálással újrahasznosítjuk a szerves hulladékot, az érett komposzttal pedig növeljük a termőtalaj tápanyagtartalmát.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet az Európai Bizottság úgynevezett LIFE+ programjának kezdeményezésére 2012 óta tartják meg minden év novemberében. A tavalyi, 2019-es esztendőben összesen 30 ország vett részt a kezdeményezésben, 16.570 különféle programmal. Magyarországon 410 ilyen eseményre került sor, ezek egyike volt az a programsorozat, amellyel Állatkertünk várta látogatóit november 16-tól 27-ig. Ez a rendezvényünk egyébként az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzeti koordinátori feladatait ellátó Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének döntése alapján a „Nyisd ki a szemed, csökkents a szemeted!" szlogennel megvalósított hazai akciók közül vállalati kategóriában kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést.

Az idei, 2020-as évben az Európai Hulladékcsökkentési Hét november 21-től 29-ig, azaz most szombattól jövő vasárnapig tart. Ezúttal azonban nem tudunk olyan programot kínálni a közönségnek, mint a múlt évben, hiszen a koronavírus világjárvány második hulláma miatt átmenetileg zárva kell tartanunk az Állatkert kapuit. De az interneten keresztül így is igyekszünk felhívni a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára, illetve arra, hogy az Állatkert mindennapi működése során mi mindent teszünk magunk is a hulladékcsökkentés érdekében.

Állatkertünkben a hulladékcsökkentésnek több módját is alkalmazzuk: ezekről már egy évvel ezelőtt részletesebben írtunk abban a cikkünkben, amely a kertben megvalósított környezetbarát fejlesztéseket tekintette át. Ezúttal a komposztálásra szeretnénk felhívni a figyelmet.

A komposztálás lényege, hogy a szerves hulladékot, ezen belül is elsősorban a zöldhulladékot újrahasznosítjuk, és a komposztálás folyamata során érett komposzttá, illetve humusszá alakítjuk át, amelyet aztán a kertészeti munkák során a talaj tápanyagtartalmának növelésére tudunk felhasználni. Vagyis a szerves hulladékot olyan tápanyagokká alakítjuk, amelyet a növények hasznosítani tudnak.

Az Állatkertben a zöldhulladék jó része a kertészeti, parkfenntartási munkákkal összefüggésben keletkezik. Például a faápolási munkák során eltávolított, vagy a viharok során lehullott gally, a kaszálék, vagy a lehullott lomb is ebbe a körbe tartozik. A zöldhulladék egy részét az állatok környezetgazdagítására használjuk fel, ám ami erre nem alkalmas, abból komposzt alapanyag lesz. Komposztáljuk továbbá a takarmánykonyhán keletkező zöld hulladékot is. Az érett komposztot pedig az Állatkert parkjában használjuk fel.

Legújabban egy olyan együttműködés is elindult, amelyben az Állatkert a Terézvárossal közösen komposztál. Ezzel megoldható a VI. kerületben keletkező lakossági konyhai zöldhulladék, illetve a kiskereskedelemben keletkező komposzt alapanyag újrahasznosítása. A gyűjtőpont a Hunyadi téri piacon van, ahol az átvételkor természetesen arra is odafigyelnek, hogy csak valóban komposztba való hulladék kerüljön összegyűjtésre. Az önkormányzat városüzemeltetési cége hetente szállítja be a komposzt alapanyagot az Állatkertbe. A folyamat végén érett, rostált komposztot szolgáltatunk vissza a terézvárosi parkfenntartóknak.

 

 

 

 

 

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.