Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

2020 mentett állatai 2021. január 6.

A múlt évben közel kétezer segítségre szoruló vadállat kapott második esélyt az Állatkertünkben zajló mentőmunkának köszönhetően. Továbbra is mi mentjük a legtöbb madarat és kisemlőst, természetesen partnereinkkel szoros együttműködésben.

Állatkertünk kiterjedt természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés. Magyarországon őshonos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedei kapnak második esélyt, akik valamilyen okból emberi segítségre szorulnak. A sérült és beteg állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük, s ha már képesek segítség nélkül is boldogulni, visszajuttatjuk őket természetes élőhelyükre.

A vadállatmentés éves adatait általában az esztendő végén, illetve a következő év elején szoktuk összesíteni, és a legfontosabb számokat, ilyenkor rendszerint közzé is tesszük. Annak idején beszámoltunk például a 2019-es, a 2018-as, a 2017-es, a 2016-os és a 2015-ös év mentési eredményeiről is.

A 2020-as évben a vadállatmentéssel foglakozó munkatársaink összesen 104 különböző faj 1988 egyedének nyújtottak segítséget. A mentett állatok közül 79 faj 887 egyede volt madár, a legnagyobb egyedszámmal bekerült fajok a fekete rigó (135), a széncinege (71) és a molnárfecske (68) voltak. Védenceink között szép számmal akadtak ragadozó madarak (vörös vércse, egerészölyv, karvaly, rétisas, darázsölyv, kabasólyom, barna rétihéja, fakó rétihéja, héja, kék vércse, kerecsensólyom, parlagi sas, vándorsólyom) és baglyok (kuvik, erdei fülesbagoly, macskabagoly, füleskuvik, gyöngybagoly, uráli bagoly), sőt még 17 fehér gólya is. Az emlősöket 18 faj 976 egyede képviselte a mentett állatok között, legnagyobb részük, 548 állat sün volt, de sok denevért (11 faj 398 egyedét), valamint mókusokat, peléket, hódokat és vadmacskákat is mentettünk. 135 hüllő (teknősök és gyíkok) is volt a mentett állatok között.

A 2020-as évben arra törekedtünk, hogy a vadállatmentésről szóló híradásokhoz, amikor csak lehet, kisfilmeket is készítsünk. A nyár elején közzétett beszámolónkban, amelyben az év első felének mentett állatairól adtunk áttekintést, a mentett héjafiókákat videón is megmutattuk. Nyár végén külön filmet készítettünk a mentett denevérek neveléséről, majd ősszel újabb kisfilmen mutattuk be a mentőmunkát.

Az Állatkertünkben folyó vadállatmentő munka további híreit itt lehet elolvasni.