Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

2020 új állatai 2020. december 26.

Az idei esztendőben is több újdonsággal ismerkedhetett meg Állatkertünk közönsége. Például az őshazájában ritkulóban lévő aranyszőrű takinokkal és a sokáig kihaltnak hitt Parma-kengurukkal. Régebb óta tartott fajoknál is érkeztek új egyedek.

Az állatkertek szakmai világhálózatát alkotó, úgynevezett akkreditált állatkertek között szoros nemzetközi együttműködés van. Ez az együttműködés kiterjed arra is, hogy a tenyészállatok mikor melyik állatkertből melyik állatkertbe utaznak.

Az idei, lassan véget érő 2020-as évben is több állatszállításra került sor: például a nálunk rendszeresen szaporodó, veszélyeztetett cebui disznók közül egy itt született fiatal állat az angliai Whipsnade-be utazott (abba az állatkertbe, ahol ifjúkorában Gerald Durrell is dolgozott állatgondozó tanulóként), és az ugyancsak veszélyeztetett tarvarjak közül is volt néhány olyan nálunk kikelt fiatal madár, akiket Spanyolországba szállítottunk: utóbbiak ott egy visszatelepítési programban vesznek majd részt.

Persze voltak olyan állatok is, akik más állatkertekből érkeztek hozzánk: például Taiko, az új hím jegesmedve, vagy Bendegúz, a nyáron érkezett új kispanda. Ők mind olyan fajok újonnan érkezett egyedei, amely fajokkal Állatkertünkben már régebb óta foglalkozunk.

De teljesen új fajokkal, illetve alfajokkal is gyarapodtak a látnivalók. Például az őshazájukban ritkulóban lévő aranyszőrű takinokkal. Állatkertünkben a takinok négy faja (más vélemények szerint alfaja) közül korábban már kettővel, a szecsuáni és a mismi takinokkal is foglalkoztunk, így van némi összehasonlítási alapunk, amikor úgy véljük, hogy e különleges hegyvidéki patások közül az aranyszőrű takin a legszebb, leglátványosabb. A művelődéstörténettel, tudománytörténettel foglalkozók szerint még az ókori görög mitológiából ismert aranygyapjú történetéhez is van némi közük ezeknek az állatoknak.

A 2020-as év újdonságai a Parma-kenguruk is. Jóllehet kengurukat már Állatkertünk megnyitása, azaz 1866 óta tartunk, és a hetvennél is több kengurufaj közül az idők során összesen több mint egy tucattal találkozhatott a nagyközönség, Parma-kengurukat ebben az évben mutattunk be először. Ez a viszonylag kisebb termetű kengurufaj egyébként arról nevezetes, hogy több mint hetven éven keresztül kihaltnak hitték.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.