Nyitvatartás

 

November 11-től ZÁRVA további intézkedésig

Jegyinformációk

 

Olvasd el, hogyan változik belépőink érvényessége.

2020 új állatai 2020. december 26.

Az idei esztendőben is több újdonsággal ismerkedhetett meg Állatkertünk közönsége. Például az őshazájában ritkulóban lévő aranyszőrű takinokkal és a sokáig kihaltnak hitt Parma-kengurukkal. Régebb óta tartott fajoknál is érkeztek új egyedek.

Az állatkertek szakmai világhálózatát alkotó, úgynevezett akkreditált állatkertek között szoros nemzetközi együttműködés van. Ez az együttműködés kiterjed arra is, hogy a tenyészállatok mikor melyik állatkertből melyik állatkertbe utaznak.

Az idei, lassan véget érő 2020-as évben is több állatszállításra került sor: például a nálunk rendszeresen szaporodó, veszélyeztetett cebui disznók közül egy itt született fiatal állat az angliai Whipsnade-be utazott (abba az állatkertbe, ahol ifjúkorában Gerald Durrell is dolgozott állatgondozó tanulóként), és az ugyancsak veszélyeztetett tarvarjak közül is volt néhány olyan nálunk kikelt fiatal madár, akiket Spanyolországba szállítottunk: utóbbiak ott egy visszatelepítési programban vesznek majd részt.

Persze voltak olyan állatok is, akik más állatkertekből érkeztek hozzánk: például Taiko, az új hím jegesmedve, vagy Bendegúz, a nyáron érkezett új kispanda. Ők mind olyan fajok újonnan érkezett egyedei, amely fajokkal Állatkertünkben már régebb óta foglalkozunk.

De teljesen új fajokkal, illetve alfajokkal is gyarapodtak a látnivalók. Például az őshazájukban ritkulóban lévő aranyszőrű takinokkal. Állatkertünkben a takinok négy faja (más vélemények szerint alfaja) közül korábban már kettővel, a szecsuáni és a mismi takinokkal is foglalkoztunk, így van némi összehasonlítási alapunk, amikor úgy véljük, hogy e különleges hegyvidéki patások közül az aranyszőrű takin a legszebb, leglátványosabb. A művelődéstörténettel, tudománytörténettel foglalkozók szerint még az ókori görög mitológiából ismert aranygyapjú történetéhez is van némi közük ezeknek az állatoknak.

A 2020-as év újdonságai a Parma-kenguruk is. Jóllehet kengurukat már Állatkertünk megnyitása, azaz 1866 óta tartunk, és a hetvennél is több kengurufaj közül az idők során összesen több mint egy tucattal találkozhatott a nagyközönség, Parma-kengurukat ebben az évben mutattunk be először. Ez a viszonylag kisebb termetű kengurufaj egyébként arról nevezetes, hogy több mint hetven éven keresztül kihaltnak hitték.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.