Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Aranyos kölykök a Pálmaház újvilági majmainál 2022. április 16.

Az éji majmoknál és a veszélyeztetett arany oroszlánmajmoknál is gyermekáldás volt a közelmúltban. A kölykök még márciusban születtek, tehát mostanában érték el azt a kort, amikor már látogatóink is elég jól meg tudják figyelni őket.

A húsvéti hosszú hétvégén nemcsak változatos programokkal, nyuszisimogatóval, állattréningekkel és bemutatókkal várjuk a nagyközönséget, hanem nagyon sok kisállattal is. A háziállatokat bemutató állatkerti Majorságban például Ellával, a kisbocival, és sok-sok kecskegidával meg kisbáránnyal lehet találkozni.

És nemcsak a gazdasági állatoknál vannak cseperedő kicsinyek, hanem Állatkertünk több más pontján is. Ezek közé tartozik a Pálmaház, ahol elsősorban a trópusi Közép- és Dél-Amerika élővilágát mutatjuk be (ezért is került a Pálmaház bejárata fölé az „America Tropicana" felirat). Itt, a lajhárokkal társbérletben élnek az éji majmok, akiknél egyébként az elmúlt években rendszeres volt a gyermekáldás. Ugyanez nem mondható el az arany oroszlánmajmokról, akikkel ugyan már évtizedek óta foglalkozunk, és a múltban voltak náluk is szaporítási eredmények, ám az elmúlt néhány évben úgy alakult, hogy nélkülöznünk kellett a rendszeres szaporulatot. Most azonban, egy nemrégiben beszerzett új tenyészpárnak köszönhetően itt is két kölyök cseperedik. Az apróságok általában az apjukkal cipeltetik magukat, s csak időnként másznak át az anyjukra, például akkor, amikor megéheznek.

A kisfilm első felépben az éji majmok (Aotus azarai) láthatók: ők különösen nagy szemeikről ismerhetők fel. Utánuk következnek az arany oroszlánmajmok (Leontoputhecus rosalia), akik szintén igen jellegzetes megjelenésűek.

Az éji majmok, és különösen az arany oroszlánmajmok szaporodása nemcsak azért örvendetes, mert a kicsik nagyon aranyosak, és látogatóink örömmel keresik fel őket. Hanem fontos azért is, mert a szaporulatnak természetvédelmi jelentősége is van. Az arany oroszlánmajmok például veszélyeztetettnek számítanak őshazájukban. Ezek az állatok eredetileg széles körben elterjedtek voltak az úgynevezett atlanti erdőségekben. Ez az élőhely a nagyközönség körében sokkal kevésbé ismert, mint például Amazónia, de ez is a földi biodiverzitás egyik „forró pontjának" számít. Nem véletlen, hogy az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége – amelynek mi is tagjai vagyunk – a 2001/2002-es szezonban egész Európára kiterjedő természetvédelmi kampányt szervezett, amelyben az atlanti esőerdők védelmének fontosságára hívtuk fel a figyelmet.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.