Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Csillagos homlokú maragyerek 2020. szeptember 15.

A rendszeresen szaporodó nagy maráknál a három legfiatalabb kölyök egyike fehér foltot, ahogy az állattenyésztésben mondják, „csillagot” visel a homlokán. A színbeli változatosság máskor is előfordul náluk, különösen a fiatal állatok körében.

A háziasított állatoknál a tarkaság, a színek egyedi változatossága gyakori jelenség. A vadállatok viszont – értve ez alatt a nem háziasítottakat – sokkal egyöntetűbb megjelenésűek. Általában ez jellemző a Dél-Amerikában őshonos nagy marákra is. Ám Állatkertünkben időről időre egyedi színezetű nagy mara kölykök is szoktak születni. Tavaly és tavalyelőtt például néhány világos színű apróság jött világra náluk, habár ők idővel rendre besötétedtek, és most már ugyanolyan színűek, mint amilyenek ezek az állatok általában lenni szoktak. Most pedig a három legkisebb kölyök egyike visel rendhagyó fehér foltot a homlokán. Kíváncsian várjuk, hogy a „csillag" idővel eltűnik-e, vagy felnőttkorban is az állat homlokát díszíti majd.

A nagy mara igen sajátos megjelenésű állat: több látogatónk egybehangzó véleménye szerint első ránézésre olyan, mintha őzike, nyúl, kenguru és ugróegér lenne egy testben. Természetesen egyikkel sincs igazán közeli rokonságban, hiszen a kenguru az erszényesek, az őz a párosujjú patások, a nyúl a nyúlalakúak, az ugróegér pedig a rágcsálók közé tartozik. A nagy mara maga is rágcsáló, de az e rokonsági körbe sorolt mintegy kétezer faj közül a marák leginkább a tengerimalacokkal vannak közelebbi „atyafiságban".

Állatkertünkben már hosszú évtizedek óta foglalkozunk nagy marákkal, és látogatóink rendszeresen láthatnak náluk kölyköket is. Ráadásul a nagy marák legközelebbi rokonait, a törpe marákat is bemutatjuk.

A nagy maráknak otthont adó Dél-Amerika kifutóban egyébként más állatoknál is volt gyermekáldás az elmúlt időszakban, hiszen a velük társbérletben élő vízidisznóknál, illetve a tapíroknál is született kicsi.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.