Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Elindult a „strandszezon” a vízilovaknál 2020. április 27.

Nem vártunk május elsejéig, már a múlt héten feltöltöttük a vízilovak külső medencéjét. Sokat pancsol a kiselefánt és a tapírgyerek is: őket egy kis szerencsével akár otthonról is láthatja a közönség a webkamerák segítségével.

Állatkertünkben az a szokás, hogy a vízilovak külső medencéjét általában május elseje táján töltjük fel először. Ehhez persze tudni kell, hogy a belső férőhelyükön, az Elefántház fűtött belső terében is van egy medencéjük, amelyet a téli időszakban használnak. Kora tavasszal aztán kinyitjuk az ajtót, és vízilovaink egyre több időt tölthetnek a kifutóban is, de eleinte ahhoz még nincs elég jó idő, hogy a kinti medencét is felölthessük. Ilyenkor, ha vízbe szeretnének menni, a belső medencében mártózhatnak meg.

Április végére, május elejére viszont már elég jó idő szokott lenni ahhoz, hogy a kinti medencét is érdemes legyen vízzel feltölteni. Éppen ezért május elsejére, amikor a budapesti strandok szezonja is kezdődni szokott, az állatkerti vízilovaknál is elkezdődik a „strandszezon". Persze most a koronavírus járvány miatt a budapesti strandok csak később nyithatnak, és átmenetileg az Állatkert sem fogadhat látogatókat. De a vízilovak ebből semmit nem érzékelnek, ők ugyanúgy, mint máskor, birtokba vehették a kinti medencét. Mivel az időjárás elég kedvezően alakult, nem is vártuk meg május első napját, hanem már a múlt héten feltöltöttük a kinti vízilómedencét.

Állatkertünkben egyébként már 1893 óta foglalkozunk vízilovakkal, s azóta mindig volt legalább egy-két víziló Budapesten. Ez azt jelenti, hogy a világ összes állatkertje közül nálunk élnek legrégebb óta vízilovak megszakítás nélkül. A tágas külső vízilómedence 1932-ben épült, és szükség esetén a Széchenyi Gyógyfürdő termálvizéből is tudunk tölteni bele.

A vízilovainkon kívül persze sok más „strandoló" állatunk van. Persze az olyan állatoknál, amelyek folyamatosan vízben vannak, mint a cápák vagy a piráják, és az olyan állatoknál, amelyek ugyan a partra is kijönnek, de egész évben használják a kültéri medencét, mint a fókák vagy a pingvinek, nincs sok értelme „strandszezonról" beszélni. Az olyan állatok viszont, mint az elefántok, csak akkor fürödhetnek a kinti medencében, ha már elég szép az idő. Hasonló a helyzet a tapíroknál is. Bár ezek az állatok a vízilovaknál valamivel kevesebb időt szoktak vízben tölteni, az elmúlt hetekben már ők is sokat pancsoltak. Arun, a kiselefánt például nagyon szereti a locspocsolást, és Hada, a kistapír is belekóstolt már az úszás örömeibe.

Persze most a koronavírus járvány miatt az Állatkert épp nem látogatható. Viszont webkameráink közül többet is olyan állatoknál helyeztünk el, akik gyakran szoktak pancsolni. Az oroszlánfókák például szinte állandóan vízben vannak, de egy kis szerencsével az elefántokat és a tapírokat is meg lehet lesni pancsolás közben.

Köszönjük, ha a járvány miatti zárva tartás idején támogatod kedvenc állatodat és az Állatkert munkáját: http://www.allatkertialapitvany.hu/tamogatas/