Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Újabb lepkebábok érkeztek a Lepkekertbe 2023. augusztus 16.

Nemrégiben érkezett újabb lepkebáb szállítmány Costa Ricából: már be is kerültek a bábszekrénybe, ahol egymás után kelnek ki a a szebbnél szebb lepkék. Lepkekertünk minden nap 10-től 17.30-ig (hétköznap), illetve 18.30-ig (hétvégén) tart nyitva.

Állatkertünk egyik igen népszerű bemutatóhelye a Lepkekert, ahol a közönség úgy sétálhat a trópusi lepkék, pillangók között, mintha csak a természetes élőhelyükön járna. Lepkekertünk 2014 óta működik jelenlegi helyén, de voltak már korábban is előzményei, így a Lepkekertet már 2000 óta minden szezonban megnyitjuk a nagyközönség előtt.

A lepkék báb állapotban érkeznek különböző lepkefarmokról, elsősorban Costa Ricából, hiszen bábként lehet őket biztonságosan szállítani. A megérkezett bábok a Lepkekert közepén található üvegfalú bábszekrénybe kerülnek, ahol az imágók, vagyis a kifejlett lepkék a nagyközönség szeme láttára kelnek ki. Gondozóink időnként kinyitják a bábszekrényt, hogy a frissen kikelt, és már repülni is képes lepkék kiröppenve csatlakozhassanak a 240 négyzetméter alapterületű Lepkekert 1200 köbméternyi légterében repdeső társaikhoz.

Az induló állományt mindig is lepkefarmokról rendeltük, de a múltban kialakítottuk annak feltételeit is, hogy a továbbiakban sok faj már magunk szaporítsunk. Ehhez persze komoly háttérre van szükség, külön üvegházra a hernyók tápnövényeinek, és egy másikra maguknak a hernyóknak. Jelenleg praktikusabban látjuk az újabb és újabb szállítmányok megrendelését, de nálunk is megvan a tapasztalat a lepkék szaporítására, ha éppen szükség lenne rá.

A legutóbbi szállítmány épp a napokban érkezett, közel hatszáz lepkebábbal, melyek tizenhét különböző, a trópusi Közép- és Dél-Amerikában honos lepkefajhoz tartoznak. Akadnak köztük égkék azúrlepkék (más néven Péleidész-szépke, Morpho peleides), gyöngyös malachitlepkék (más néven malachit vikárka, Siproeta stelenes), Júlia-lepkék (más néven Júlia-helikonka, Dryas iulia), sávos bíborlepkék (más néven kéklő dámka, Myscelia cyaniris) és Memnón-denevérlepkék (más néven Memnón-estike, Caligo memnon) is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.