Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Egyéb játékok

A barlangvasút alagútjának egy szakaszaA megszűnt Vidámpark utolsó időkben működő játéküzemei közül az Állatkert csak néhányat örökölt meg. A sokuk eleve lízingelt, vagy bérelt játék volt, amelyeket tulajdonosaik elszállítottak, más részüket pedig értékesítették vagy elbontották. Amit pedig megörököltünk, az sem mind műemlék, van köztük például az 1980-as években felállított létesítmény is, s van olyan is, amely névleg régi ugyan, de mivel semmi sem eredeti már benne, nem is áll műemléki oltalom alatt.

Az Állatkert eredetileg csak a műemlékek megőrzésére vállalt kötelezettséget, mi több, ezeknek a játékoknak igyekezett legalább olyan jó, sőt, ha lehet, még jobb gazdája lenni, mint az egykori Vidámpark volt. De a védelem alatt álló játékok között is van olyan, amelyet valamilyen formában megőrzésre érdemesnek tartunk.

Az egyik ilyen játéküzem a barlangvasút. Ennek elődje 1908-ban létesült a mai Széchenyi Gyógyfürdő helyén, ám onnan már a következő évben költöznie kellett épp a fürdő kezdődő építési munkálatai miatt. Jelenlegi helyére 1910 körül kerülhetett, s ekkoriban sárkányvasútként működött a régi vurstli egyik játéküzemeként. Sajnos eredeti állapotából nem sok maradt meg. A háború után barlangvasútnak keresztelték át, valószínűleg 1953-ban, amikor a korábbi diorámák helyére a János vitéz történetét elmesélő diorámák kerültek. Az 1960-as években a régi, neogótikus homlokzat helyére műsziklát utánzó homlokzat került, majd kicserélték a régi sárkánymozdonyokat is. Így napjainkra nemhogy a háború előtti, hanem az 1950-es években meglévő állapothoz képest is alig maradt meg valami. Éppen ezért, bár papíron tekintélyes korú játékról van szó, fizikailag nem állnak fenn a védetté nyilvánítás feltételei. Ráadásul az átvételkor rendkívül rossz állapotban találtuk a barlangvasutat.

Az Állatkert a szükséges munkálatok elvégzése után a Holnemvolt Park játékai között a barlangvasutat is üzemeltette a 2014-es és a 2015-ös szezonban. Bár megtartására nincs kötelezettségünk, valamilyen formában szeretné megőrizni ezt a játéküzemet is. A tervek szerint a Pannon Park komplexumába integrálva meg tud maradni.

Örökölt játéknak nevezhetjük a régi mechanikus céllövöldét is, annak ellenére, hogy a Vidámpark működésének utolsó éveiben, sőt évtizedében nemigen találkozhatott a közönség ezzel a játékkal. A céllövölde története Pöltl Károllyal kezdődött az 1910-es években. Mechanikus céllövöldéjének fém hátfalán mókás figurák mozogtak, ha a közönség eltalálta a megfelelő célt. Ezt a céllövöldét az évek során folyamatosan üzemeltették, fejlesztették, újabb és újabb elemekkel egészítve ki, illetve cserélve az eredeti hátfal elemeit. A mechanikus hátfalat a céllövölde pavilonjával együtt az 1950-ben létrehozott Vidámpark is megörökölte, és egy jó darabig tovább működött. A rendszerváltást követő évek valamelyikében azonban a Vidámpark leszerelte ezt a játékot. A terület átvételekor, 2014 februárjában a hétfal elemeit egy raktárnak is alig nevezhető helyiségben találtuk meg, de nem ám elcsomagolva, hanem szinte csak behajítva. Ha viszont már megtaláltuk, mindjárt restauráltuk is, s 2014 végére ismét lehetett lőni a régi céllövölde figuráira. A patinás mechanikus céllövöldét a Holnemvolt Park 2015-ös szezonjában is üzemeltettük, s bár a Holnemvolt Vár, illetve a Pannon Park munkálatainak megkezdése miatt egy darabig nem lesz hozzáférhető, a célunk az, hogy ezt az általunk feltámasztott játékot a jövőben, az új fejlesztések átadása után is használhassa majd a nagyközönség.

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy a játékok mellett a terület átvételével sok régi relikvia is ránk maradt. Például az egykori viharvasút kocsijai, vagy mondjuk a kapuról leszedett régi Vidámpark felirat. A múlt örökségeként ezekre a tárgyakra is vigyázunk. A Holnemvolt Park 2014-es és 2015-ös szezonjában a Holvolt-tár nevű tárlaton ki is állítottuk valamennyit, mi több, a viharvasút egyik kiszuperált kocsijába beültettük Bacsó Péter A tanú című filmjének híres karakterét, Bástya elvtársat is egy egyenruhába bujtatott bábu formájában. Aki akart, egy fotó erejéig be is ülhetett mellé a „szocialista szellem vasútjának” egykori kocsijába. Természetesen az építkezések ideje alatt ez a tárlat sem látogatható, de szándékunkban áll ezeket az „ereklyéket” a jövőben is megőrizni, s amint lehet, újra bemutatni.