Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Ősz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Mesecsónak

A mesecsónak egyik diorámája hátulnézetbőlA mesecsónak a hullámvasút alatt található, ám annál sokkal szelídebb játéküzem. A mesterséges barlangi folyócskán lassan sodródó csónakokban ülve jól ismert meséket felelevenítő diorámákat lehet megcsodálni. Témája és szelídsége miatt kisgyermekkel érkező családoknak is ajánlható, de a barlangi csónakázás romantikus hangulata miatt pároknak is jó választás lehet.

 

Története

A mesecsónak egyike azoknak a játékoknak, amelyek eredetileg az Angolparkhoz tartoztak. Pontos építési dátuma nem ismert, csak annyi bizonyos, hogy a második világháború előestéjén már létezett, viszont később épült, mint az 1922-ben átadott hullámvasút. Létesítését tehát a két világháború közötti időszakra tehetjük. Eredeti neve csodacsónak volt, de sajnos nem tudni, hogy milyen diorámák voltak benne a névváltoztatás előtt. Valószínűleg nem a mesékkel volt kapcsolatos a tematika, hiszen a régi Angolparkban a felnőttekre szabott szórakoztatás dominált a gyermekprogramokhoz képest.

Még akkor is a csodacsónak nevet viselte, amikor az államosítás után 1950-ben a Vidámpark része lett. Csak az 1960-as években nevezték át mesecsónakra. Ekkoriban kerültek bele a mesék tematikájához kapcsolódó diorámák, s ezzel egy időben készülhetett a mesecsónakhoz tartozó, ma is meglévő vaskerítés, amely ugyancsak néhány ismert mese motívumait jeleníti meg.

Az eredeti mesediorámák világszerte ismert mesékből merítettek témát. A Grimm testvérek, illetve Andersen meséiből, s olyan klasszikusokból, mint az Ezeregyéjszaka meséi. Ezekből az igényesen díszletezett diorámákból azonban sajnos egy sem maradt meg. A rendszerváltoztatás után valamikor az egészet lecserélték, a diorámák egy részét lezárták, a megmaradtakba pedig többek között Vuk, Hókuszpók és a hupikék törpikék figurái kerültek. Sajnos ezek a díszletek nem sikerültek igazán igényesre. Ezzel együtt 1997-ben – az egyes műemlékek védetté nyilvánításáról szóló 21/1997. (VII. 29.) KTM-MKM együttes rendelettel – a mesecsónakot is műemlékvédelmi oltalom alá helyezték a felette található hullámvasúttal egyetemben.

 

Leírása

A mesecsónak pályája egy betonágyazatú, vízzel telt, önmagába visszatérő mesterséges folyómeder, amely kétszáz méternyi teljes hosszának nagyobbik részében egy mesterséges barlang belsejében halad a hullámvasút szerkezete alatt. A kacskaringós folyómeder mentén lassan sodródó csónakokban ülve az utasok hol jobb, hol bal oldalon láthatnak egy-egy mesejelenetet megidéző diorámát. A barlangon kívüli szakaszon a meder kisebb tavacskává szélesedik ki, itt történik a csónakokba való be- és kiszállás. Itt látható a vizet hajtó lapátkerék, illetve a szunyókáló óriás figurája.

A manapság látható szunyókáló óriás a Holnemvolt Park 2015-ös szezonjának nyitónapján, március 26-án került átadásra. A szobor maga Székely Kata szobrászművész alkotása.

 

Működése

A mesecsónak csónakjait a víz gyenge sodrása viszi végig a mintegy kétszáz méter hosszúságú vízi útvonalon. Az áramlást a beszállóhely szomszédságában kívülről is jól látható hatalmas lapátkerék idézi elő. A lapátkereket villanymotor hajtja. Az önmagába visszatérő vízi útvonal az indítási helynél egy alacsony gáttal van elválasztva, a csónakokat ezen egy görgősor segítségével emelik át. Összefolyás csak a lapátkeréknél van, amely viszont működés közben csak egy irányba engedi a vizet áramlani.

 

Állatkerti kezelésben

A mesecsónak a Fővárosi Közgyűlés 2012. november 28-i határozata alapján, a Vidámpark 2013-as bezárását követően került az Állatkerthez. A 2014-es és a 2015-ös szezonban a Holnemvolt Park egyik játéküzemeként működött. Mielőtt azonban a Holnemvolt Park megnyílhatott volna, az átvételől a megnyitásig tartó tíz hét alatt számos munkát kellett elvégezni a mesecsónakon. Az egyik ilyen feladat a meder szigetelése volt, onnan ugyanis ki tudja, mi óta elszivárgott a víz valahová. Ez egyrészt pazarlással jár, másrészt statikai szempontból is aggasztó, így ezt az üzembe helyezés előtt haladéktalanul meg kellett oldanunk.

A másik fontos dolog a szunyókáló óriás újraalkotása volt. A mesecsónak e fontos, többek emlékeiben élő látványeleme a 2015-ös átvételkor már évek óta hiányzott. Amennyire sikerült kideríteni, valamikor az ezredforduló táján egy hideg télen szétfagyott, s utána senki nem tett erőfeszítéseket a kijavítására, pótlására. Az eredeti, tönkrement óriás egyes darabjait (például a fejét és a csizmáját) szánalomra méltó állapotban találtuk meg az egyik használatból kivont dioráma terében, amelyet egykori tartalma alapján Seherezádénak hívtak a régi vidámparkosok. Mivel az eredeti óriás helyreállításáról nem lehetett szó, úgy határoztunk, hogy a megtalált „régészeti leletek”, illetve régi fotók alapján alkotjuk újjá a sokakban kedves gyermekkori emlékeket idéző óriást.

A mesebeli óriás új figuráját Székely Kata szobrászművész készítette el. Az óriás kivitelezése 32 munkanapot vett igénybe, s a kapcsolódó munkálatokkal együtt mindösszesen 2 millió forintba került. A figura „csontváza” fából, „húsa” expandált polisztirolból (hungarocell, iporka), „bőre”, illetve felszíne pedig fagyálló csemperagasztóból készült, s vízhatlan anyagból szabtak neki inget és mellényt is. Csak a favázhoz 83 kilogrammnyi faanyagot, éspedig 13 méter gerendát és 14 darab tetőlécet használtak fel. A figura bajuszát lószőrből készítették, amihez az alapanyagot a Holnemvolt Parkban tartott lovak szolgáltatták. Az óriás teljes súlya valamivel több, mint 350 kilogramm, 12 négyzetméternyi anyagból készült inget visel és pontosan 165-ös lába van. Az újjászületett óriás átadására a 2015-ös szezon kezdőnapján, március 26-án került sor.

A mesecsónak a Holnemvolt Park két szezonja alatt folyamatosan működött az Állatkert kezelésében. A 2014-es évben 71.007 fő váltott rá zsetont, s bár e sorok írásakor a 2015-ös év számait még nem összesítettük, elmondható, hogy ebben a szezonban is hasonló számú látogatója volt a mesecsónaknak.

A 2015-ös szezon vége után, vagyis november 2-től kezdve átmenetileg a mesecsónak sem fogad látogatókat. De nemcsak a következő tavaszig, hanem várhatóan három szezonon át. A szomszédságában épülő Pannon Park átadására ugyanis a tervek szerint két lépésben, a 2018-as, illetve a 2019-es évben kerül majd sor, s mivel addig a mesecsónak környéke építési terület lesz, látogatókat sem tudunk itt fogadni. A Pannon Park elkészültével azonban újra megnyitjuk a mesecsónakot is, méghozzá a terveink szerint teljesen újra díszletezve. Az évtized végére a mesecsónakot olyan színvonalú diorámákkal szeretnénk visszaadni a közönségnek, amely a patinás játéküzem régi fénykorát idézi fel ismét.