Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Így keltek ki a kis pitonok 2019. július 10.

Egy korábbi, húsvétkor közzétett kisfilmünkben bemutattuk, hogyan rakta le tojásait egyik nőstény tigrispitonunk. Természetesen a történet tovább folytatódott, így arról is van felvételünk, hogyan keltek ki a kiskígyók a tojásból.

Honlapunkon igyekszünk rendszeresen hírt adni arról, ha Állatkertünkben valamilyen kisállat jön világra. Ez elég gyakorinak mondható, elég, ha csak az éji majom kölyökre, a kis matakóra, a muntyákszarvas gidára, a Holnemvolt Vár Majorságában látható kismalacokra és kisbárányokra, a flamingófiókákra, vagy épp a kaliforniai kontyosfürj csibékre gondolunk.

A hüllők között is rendszeres a gyermekáldás, nemrégiben például a szalagos tigrispitonoknál örülhettünk a tojásból frissen kikelt kiskígyók előbújásának. Egy korábbi kisfilmünkben már bemutattuk, hogy a nőstény tigrispiton hogyan rakja le tojásait, a rá következő kéthónapos időszakban pedig bizonyára sok látogatónk megfigyelte, hogyan kotlik az állat a tojásokon. Azóta a tojásokból ki is keltek a kiskígyók. A kikelés pillanatait egyik munkatársunk sikeresen meg is örökítette, így legújabb kisfilmünkben ezt is meg tudjuk mutatni.

A felvételeken látható kiskígyók azóta már felkerültek a Mérgesház emeletére, természetesen tojásokkal együtt, hiszen az üres tojáshéjakat a fiatalok egy darabig még búvóhelynek szokták használni. Természetesen ilyenkor már külön vannak az anyjuktól, hiszen a tigrispitonoknál az utódgondozás a természetben is csak a kiskígyók kikeléséig szokott tartani, utána a fiatalok már önállóan gondoskodnak magukról.

Jóllehet a tigrispitonok Állatkertünkben a Mérgesházban kerülnek bemutatásra, maga a tigrispiton nem mérges. A Mérgesháznak ugyan a mérges állatok a névadói, és ebben az állatházban látható Közép-Európa legnagyobb mérgeskígyó bemutatója, illetve itt lakik legnagyobb komodói sárkányunk is, de azért bőven láthat itt a közönség olyan állatokat is, amelyeknek egyáltalán nincs mérgük. Ilyen állat például a cebui disznó, az aldabrai óriásteknős, a kínai muntyákszarvas, és – ahogy említettük – ilyen a tigrispiton is.

A természettudósok által eddig felfedezett mintegy 3600 különféle kígyófaj nagyjából hatoda számít mérgesnek, legtöbbjük azonban méreg nélkül is jól boldogul. A tigrispiton ráadásul az óriáskígyók közé tartozó, igencsak termetes állat, így megvan a testi ereje ahhoz, hogy méreg nélkül is legyűrjön akár nagyobb zsákmányállatokat is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.

Vásárolj Állatkerti belépőjegyet sorban állás és tranzakciós díj nélkül a mobiloddal. Részletek