Nyitvatartás

H-P:9.00-16.00 Szo-V:9.00-16.00
Bővebben>>>Tél

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 4500 HUF Gyermek jegy: 3200 HUF

Középiskolásoknak

TANTERMI VIZSGÁLÓDÁSOK
Állat-asszisztált, tevékenykedtető foglalkozások. Időtartamuk 45 perc.

1. Az állati érzékelés világa
Vetített előadás és érzékeléses játékok közben megismerjük az érzékszerveket és alapvető működésüket. Összehasonlítjuk az ember és az állatok érzékelését. Megtudjuk, kik a szaglás, látás. tapintás bajnokai.

2. Állati helyszínelés
A Varázshegy Darwin laborjában állati nyomozásba kezdünk, melynek során különböző csontokkal, bőrökkel, szőrökkel, maradványokkal ismerkedünk meg. Megbeszéljük, hogyan adaptálódott a különböző élőlények vázrendszere az eltérő körülményekhez.

3. Állatok és járványok
Lehet-e az állatoknak is szerepük egy világjárvány kitörésében? A történelem során mely állatokról derült ki, hogy közük volt valamilyen járványhoz? Melyek vettek részt járványok terjesztésében, és voltak-e, amelyek a megfékezésében segítettek? Mindezekre választ kaphatunk a foglalkozás során.

4. A Biblia élővilága
Miben különbözik egymástól a bűnbak és az áldozati bárány? Hogy kerül a Szentföldre az oroszlán? Milyen is a sáskajárás, és volt-e valaha lába a kígyónak? Milyen fából épült Salamon palotája, és hogy néz ki az a híres fügefalevél? Kultúra, hit és tudomány: kalandozás a Biblia élővilágában, miközben betekintést adunk a modern Noé bárkáinak is tartott állatkertek fajmegőrző tevékenységébe is.

5. Felelős állattartás
A hobbi- és társállatok tartása komoly felelősséggel jár. A foglalkozás keretén belül játékos formában áttekintjük, hogyan érdemes egy állattartóhelyet berendezni, figyelembe véve az állataink szükségleteit, milyen búvóhelyet, környezetgazdagítást, étrendet biztosítsunk számukra.

6. Mikroszervezetek a szolgálatunkban
A foglalkozás során áttekintjük a vírusok, baktériumok, egysejtűek világát. Mikroszkóp alatt élővízmintában egysejtűek keresésére indulunk. Továbbá bepillantást nyerünk a mikroorganizmusok világába. Átbeszéljük, hogyan tartósíthatunk mikrobákkal, miért a betegségekkel hozzuk kapcsolatba a mikroorganizmusokat, és mennyi mindent köszönhetünk nekik, amire elsőre nem is gondolnánk.

7. Sokféleség sok lábon
A foglalkozás során áttekintjük az ízeltlábúak világát. Megbeszéljük, hogy miért kell annyi láb az ízeltlábúaknak, mi közük van a gombákhoz, mit tudhatunk meg a lábaik számából, és mi történne, ha eltűnnének a Földről.

TEMATIKUS FOGLALKOZÁS
Állatkerti séta, melynek során a gyerekek aktív részvételére számítunk. Az útvonalak külső kifutókat és belső állattartóhelyeket egyaránt érintenek. Időtartamuk 45 perc. 

8. Biológiai fegyverek – mérget termelő élőlények
A foglalkozás során áttekintjük, hogy mit is nevezünk méregnek, mi a különbség a passzívan és az aktívan mérgező élőlények között. Megtudjuk, hogy melyek a legerősebb mérgű állatok a világon, valamint, hogyan ejti el akár a bivalyt is a komodói varánusz. Megismerkedünk hazánk ritka mérgeskígyójával, a rákosi viperával is.

9. Biomimikri az élővilágban – mit lestünk el a természettől?
Állatkerti sétánk során megnézzük, milyen evolúciós újítások vezettek a mai fajok megjelenéséhez, és hogyan segítették ezek a környezethez való minél tökéletesebb alkalmazkodást. Példákon keresztül áttekintjük, hogyan inspirálta a természet a modern technológiát vagy a divat világát.

10. Élet a talpunk alatt
Megfigyeljük a talaj élő és élettelen alkotóelemeit és tulajdonságait, összehasonlítjuk a különböző típusú talajféleségeket. Megismerkedünk a talajban élő állatokkal, és megtudjuk, hogy tényleg termeszthetnénk-e burgonyát a Marson.

11. Növényi érdekességek az Állatkertben
Az Állatkert nemcsak állatokkal, hanem növényekkel is foglalkozik, nem véletlen, hogy Fővárosi Állat- és Növénykert a neve. Sétánk során megtudjuk, mi jellemzi a növényvilágot, megismerkedünk a növények részeivel, valamint az Állatkert növénygyűjteményének érdekességeivel és „legjeivel".

12. Rendszertani kihívások: alkalmazkodás és evolúciós újítások
Az élőlények rendszerében nem könnyű eligazodni, mert a külső hasonlóságok gyakran megtévesztik az embert. Sétűnk során átbeszéljük, hogy milyen alapon csoportosítjuk az állatokat, és miért is fontosak a latin nevek.

13. A tengerek élővilága és ökológiai helyzete
A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, megismerkedünk a legjellemzőbb tengerlakók testfelépítésével, életmódjával, valamint, alkalmazkodásukkal a vízi életkörülményekhez. Megbeszéljük, milyen veszélyek fenyegetik a tengerek élővilágát.

KOMPLEX FOGLALKOZÁS
Megfigyeléssel, játékokkal és feladatokkal dúsított állatkerti séta. A programok az Állatkert külső helyszínein és oktatótermeiben egyaránt zajlanak. Időtartamuk 90 perc.

14. Etológia: tanulás és kommunikáció
A tanulás számunkra és az állatok számára is a túlélés eszköze. Megnézzük, miben hasonlít, vagy miben különbözik az emberek és az állatok tanulása. Állatkerti példák kapcsán áttekintjük, hogyan kommunikálnak és milyen jelzéseket használnak az egyes állatok.

15. Vadállatok védelme
A veszélyeztetett, kihalófélben lévő állatfajok összehangolt tenyésztését a modern állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megnézzük, hogy mit tehetnek az állatkertek a természetes élőhelyek és a vadon élő állatok védelméért. Bepillantást nyerhetünk a Fővárosi Állat- és Növénykert fajvédelmi tevékenységeibe, és megtudhatjuk, hogy pl. mi is egy fajkoordinátor feladata.

16. Varázshegy túra
A százéves műszikla belseje rengeteg állatnak ad otthont, emellett élő bemutató, interaktív játszótér, élménydús kalandozás helyszíne, ahol még az időutazás sem lehetetlen. Nem utolsósorban itt biztosan nem ázunk el!