Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Állatkerti foglalkozások óvodásoknak

TANTERMI VIZSGÁLATOK


A tantermi, élő állatos foglalkozások, időtartamuk 45 perc.
 

1) Érzékszervek és érzékelés

Játsszuk azt, hogy érzékelünk! Hogyan látnak a rovarok? Jobban szagolnak-e nálunk a kutyák? Hányféle hallás létezik? Mire jó a bajusz? Vetített előadás, érzékelős játékok, és élő találkozás az érzékelés egyik bajnokával.

2) Élősarok

Élő állatok otthoni tartásának feltételei, gondozásuk, etetésük, elhelyezésük. Hogyan rendezzünk be egy terráriumot? Ismerkedjünk meg házunk vendégeivel és a rokonaikkal. Patkánylabirintus és csótánysimogatás a Varázshegyben.

3) Természetismereti vizsgálódások

A Varázshegy Darwin laborjában állati alkatrészeket; csontokat, tollakat, szőröket, bőröket, vázakat veszünk kézbe, és megismerkedünk velük. Beszélgetünk arról, hogyan alkalmazkodott az állatok testfelépítése az életmódjukhoz. Találkozás élő állatokkal.

TEMATIKUS ÁLLATKERTI SÉTÁK

 

Az Állatkerti séta útvonala külső kifutókat és belsőállattartó helyeket is egyaránt érint. Kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlik a foglalkozás.

Időtartama 45-60 perc.

4) Évszakok az Állatkertben

Hogyan készülnek az állatok az őszre? Milyen képet mutat az őszi erdő és a városi park? Mikor érdemes termést gyűjteni? Hogyan gondoskodjunk a madarakról télen? Melyek a tavasz első virágai? Fiókák, kölykök, porontyok a tavaszi Állatkertben. Ősszel, télen és tavasszal is várunk egy kellemes, felfedező sétára.

5) Séta a vízparton

Körbesétáljuk a Nagytavat, megfigyeljük a télen-nyáron változatos madárvilágot. Csónak forma, gázlóláb, zacskós csőr és átnedvesedő tollazat; megvizsgáljuk, hogy melyik tulajdonság melyik madárfajra jellemző. Felderítjük a récék, gödények, gémek, kárókatonák fészkelőhelyét, és eljátsszuk táplálékszerzési szokásaikat.

6) Állatkerti „ki kicsoda?"

Földünkön rengetegféle állat él. Minek alapján tudják csoportosítani őket a tudósok? Hosszú, rövid, úszóhártyás, patás vagy karmos láb. Síkos, pikkelyes, tollas, páncélos bőr. Szárnyak, csápok, szarvak, agyarak és egyéb testrészek. Kiderítjük, miről lehet felismerni az egyes állatcsoportokat.

7) Afrikai szafari - Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Merre van Afrika? Hogyan utazzunk oda képzeletben? Bepillantás egy távoli élőhelyre, ahol bivalyok, zebrák, antilopok élnek. Hogyan néz ki és hogy viselkedik egy víziló? Ki az úr a zsiráfcsapatban? Mennyit esznek egy nap az elefántok? Nagytestű állatok megfigyelése, és az életmódjukkal kapcsolatos játékok.

8) Majomkodó

A foglalkozás során mindent megfigyelünk a majmok kifutóinál: mit esznek, kivel barátkoznak, milyen a mozgásuk, viselkedésük? Olyan kérdésekre is keressük a választ, mint hogy melyik állat a katta? Miben hasonlítanak hozzánk a főemlősök? Milyen a gorillák családi élete? Hogyan mutatják ki az érzelmeiket? Milyen veszélyek leselkednek rájuk a természetben Nézzük meg, és játsszuk el!

9) Alkalmazkodás

Mit jelent az alkalmazkodás? Miért úsznak ügyesen a fókák? Hogyan rejtenek el a foltok és a csíkok? Miből van a pingvinek „hőkabátja"? Miért eredményesebb csapatban vadászni? Keressünk élő példákat az Állatkertben, a hideghez, a táplálékszerzéshez, az élőhelyhez és más állatfajokhoz való alkalmazkodásra!

10) Különleges állatok

Vannak olyan állatok, melyek kinézetre eltérnek a megszokottól, vagy rejtett képességgel, adottsággal rendelkeznek. Erszényesek, színpompás vagy röpképtelen madarak, furcsa gyíkok, és éjszakai állatok egzotikus és különleges tájakról.

11) Élet a tanyán - Felújított téma a Holnemvolt Vár területén. Kérhető az oktatási csomag részeként is! (Bővebben: Újdonságok menüpont)

Milyen az élet egy paraszti udvarban? Milyen teendők vannak a háziállatok körül? Megfigyeljük a szarvasmarha, a ló, a juh és a baromfik testfelépítését, és megbeszéljük, milyen hasznot hajtanak az embernek.

ÉLMÉNYPROGRAMOK

 

A foglalkozások az Állatkert külső helyszínein és oktatótereiben, kedvezőtlen időjárás esetén főleg fedett helyen zajlanak. Vetítést, megfigyelést, játékot, feladatot egyaránt tartalmazhatnak, a gyerekek aktív részvételére építve.

Időtartama 90 perc megszakítás nélkül, változatos, játékos formában.

12) Mozgásfejlesztés állati módra

Lassú, mint a lajhár – fürge, mint a mókus? Utánajárunk a népi mondásoknak, megfigyelve hogyan is mozognak az állatok. Kúszás, mászás, függeszkedés, ugrás, járás, repülés – hogyan alkalmazkodtak az állatok a mozgásukkal is környezetükhöz a sikeres fennmaradásuk érdekében? Figyeljük meg, majd játsszuk el!

13) Az élővilág sokfélesége

Földünk élővilágát természeti katasztrófák és emberi károsító tényezők veszélyeztetik. A körülöttünk élő állatfajok száma folyamatosan csökken. Tisztában vagyunk-e az élővilág gazdagságával és értékeivel, valamint azzal, mit tehetünk a megőrzésük érdekében? Egyszerű környezetpedagógiai játékok segítségével az óvodás korú gyermek is megértheti a globális problémákat.

14) Varázshegy túra

Egyedülálló élő bemutató, interaktív múzeumi eszközökkel és kiállítási tárgyakkal. Animációs film három dimenzióban, mely az őstenger, a dinoszauruszok vagy az édesvizek világába kalauzol. Kolóniában élő állatok és a parányok óriásai. Etológiai bemutató megtekintése és/vagy élő állat simogatása szakvezetővel.

Az oktatási foglalkozásokkal kapcsolatos belépési kedvezményeket és csoportvezetési díjakat itt tekintheti meg.