Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hírek, újdonságok (Ezt látnod kell!)

Boldog új esztendőt kívánunk!2013. december 31.

Idén is igyekeztünk honlapunk olvasóinak, Állatkertünk barátainak kedvében járni. A régit felváltva új, korszerű – időközben komoly szakmai díjat is elnyert – honlapot hoztunk létre, amelyet igyekeztünk minden fontos információval feltölteni. S emellett arra is törekedtünk, hogy olvasóinkat rendre tudósítsuk minden fontosabb új eseményről.

Mit esznek az állatok?2013. december 30.

Tízezer éhes száj! Esetleg szájszerv. Ennyit kell jóllakatni a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Többségüket nap mint nap. Ehhez 9 mázsa sajt, 3,4 tonna tintahal, 5 tonna túró, 15 tonna banán, 27 tonna nyers hús, 40 tonna édesvízi hal, 70 tonna alma, majdnem ugyanennyi sárgarépa,176 tonna zöld lucerna és 327 tonna réti széna szükséges évente. Meg úgy 220 millió forint.

Népszámlálás az Állatkertben2013. december 27.

Az esztendő vége a számvetés időszaka. Nincs ez másként az Állatkert gyűjteményének nyilvántartásában sem. Összesítésünkből kiderül, hogy jelenleg 1072 állatfaj 10354 egyedéről, valamint 117 nem egyedileg nyilvántartott tenyészetről gondoskodunk. Az emlősöket 119, a madarakat 150, a hüllőket 108, a kétéltűeket 23, a halakat 434, a gerincteleneket 212 faj képviseli az Állatkertben, s ehhez jön még további 5 emlős- és 21 madárfaj, amelyek a margitszigeti bemutatóhelyen láthatóak.

Kisfilm és képek az orrszarvú termékenyítésről2013. december 19.

Az idei év állatorvosi beavatkozásaira visszatekintve Lulu újbóli mesterséges termékenyítése volt az egyik legérdekesebb művelet. Az előzetes szaporodásbiológiai vizsgálatról, illetve az azt nyolc nappal követő termékenyítésről kisfilm és több fotó is készült. Arról pedig, hogy miféle beavatkozásról is volt szó egészen pontosan, és miért volt rá szükség, alábbi cikkünkben tudhat meg még többet az érdeklődő.

Új állatok 2013-ban2013. december 16.

Nemcsak az év során született kölykök és fiókák, hanem az újonnan érkezett fajok szempontjából is érdemes áttekinteni a 2013-as esztendőt. Hiszen az elmúlt hónapokban számos olyan új, érdekes állatfajjal és fajtával gazdagodott az Állatkert, amilyet vagy csak nagyon régen láthatott a közönség, vagy pedig még soha nem került bemutatásra Budapesten. A hangyászsüntől a manulig, a fekete morgóhacsától a zebramungóig hosszan sorolhatjuk a példákat az új állatokra.

Kölykök és fiókák 2013-ban2013. december 12.

Állatkertünkben az idei évben napvilágot látott állatkölykök és fiókák nagy száma miatt nyugodtan beszélhetünk tömeges állatszaporulatról, vagy – ha úgy tetszik – „baby boom”-ról. Az év során csak az emlősök, a madarak és a hüllők közül 50 fajt szaporítottunk sikeresen, ami összesen 248 utódot, kölyköt és fiókát jelent.

Tania emlékére2013. december 11.

Az Állatkert gyarapodásáról szóló sok örömteli híradás mellett olykor kevésbé vidám eseményekről is be kell számolnunk. A napokban hagyott itt bennünket idős jegesmedvénk, Tania, aki 2011 óta élt Állatkertünkben. Az 1990-ben született állat december 5-én pusztult el, néhány héttel az előtt, hogy betölthette volna huszonharmadik életévét.

Jácintkék ara röpde2013. december 9.

Az elmúlt hetekben saját erőből új röpdét alakítottunk ki a jácintkék arák számára a Xántus-ház és a Fácános közötti területen.

Asha első találkozása a Mikulással2013. december 6.

December 6-án 11 órakor az állatkerti Mikulás meglátogatta Ashát, az elefántborjút. A februárban született ormányos most először találkozott a Mikulással, akinek a zsákjából két nagy fürtre való banán került elő az elefántborjú nagy örömére.

Szaporulat az indiai antilopoknál2013. december 5.

Ismét szaporodtak az indiai antilopok. A Dél-Ázsiában őshonos patásoknál múlt hétfőre született egy egészséges gida. A faj szaporítása rendkívül sikeresnek mondható Budapesten, amit jól mutat, hogy a most született gidán és a szülőkön kívül egy idén tavasszal, és egy tavaly született fiatal is látható a kifutóban. Az indiai antilopok tehát nagycsaládosnak mondhatók.