Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kölykök és fiókák 2021-ben 2021. december 28.

Kiselefánt, vörös panda kölyök, zebracsikó, tapírgyerek, kis matakó, leopárdkölykök, ifjú ázsiai vadkutyák, tarvarjú fiókák… 2021-ben olyan sok kisállat jött világra Állatkertünkben, hogy felsorolni is nehéz őket.

Akik rendszeresen követik Állatkertünk híreit, jól tudhatják, hogy ilyenkor, az óév végének közeledtével vissza szoktunk tekinteni az elmúlt esztendőre, felidézve például a nálunk világra jött legfontosabb kisállatok, kölykök és fiókák első bemutatkozását. Így tettünk már tavaly és tavalyelőtt, sőt a megelőző években, így 2018-ban, 2017-ben, 2016-ban, 2015-ben, 2014-ben és 2013-ban is.

A 2021-es esztendőben is nagyon sok kisállat születésének, kikelésének örülhettünk, akik közül vitán felül Samu, a kiselefánt a legnépszerűbb. Róla egyébként áprilisi megszületése óta többször is írtunk, például akkor, amikor nevet kapott, vagy amikor azt szerettük volna megmutatni honlapunk olvasóinak, hogyan cseperedik az ifjú ormányos, hogyan pancsol a kifutóhoz tartozó medencében, és hogyan játszik a bátyjával, Arunnal.

Még Samu világra jövetele előtt bemutattuk a Bennett-kenguru kölyköket, akik ugyan még a 2020-as évben születtek, de 2021 tavaszán néztek ki először az erszényből. Közben gyermekáldás volt a fekete hattyúknál, a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, a prérikutyáknál, az éji majmoknál és az üregi baglyoknál is.

A veszélyeztetett tarvarjaknál ebben az évben is számos fióka kelt ki és cseperedett fel, ami azért is fontos, mert Állatkertünk részt vesz egy olyan visszatelepítési programban, amelynek célja, hogy a dél-spanyolországi Andalúziában, ahonnan ez a faj már régebben eltűnt, ismét egy stabil vadon élő népesség jöjjön létre. A program részeként a 2020-ban kikelt tarvarjú fiókáink közül hat madarat 2021 tavaszán el is engedtek a szóban forgó élőhelyen, és a tervek szerint az idén kelt fiókák közül is lesznek olyan madarak, akik ugyancsak visszatelepítésre kerülnek.

Nyár elejére a Dél-Amerika kifutóból valóságos óvoda lett, olyan sok kölyök született az egymással társbérletben élő vízidisznóknál és nagy maráknál. Közben a rózsás flamingók is rengeteg fiókát neveltek, a Pálmaházban a matakóknál volt szaporulat, és a szürkenyakú koronásdarvaknál is kikelt két „trónörökös". Ugyancsak a nyáron jött világra Állatkertünk legifjabb tapírja is, aki a Rezső nevet kapta, és akit kisfilmen is megmutattunk, amint a medencével ismerkedik.

Az óév legfontosabb kisállatairól szólva természetesen nem hagyhatjuk ki a vörös panda kölyköt, akinek a Bonifác nevet szavazta meg a közönség, a zebracsikót, aki – ugyancsak szavazás nyomán – a Zaki nevet kapta, valamint a közelmúltban bemutatkozott perzsa leopárd kölyköket, akik – szintén a közönség voksai alapján – Arya és Amir néven lettek bejegyezve a törzskönyvbe.

Mivel Állatkertünk az év minden napján, így a téli iskolai szünet idején is nyitva tart, akár a napokban is érdemes kilátogatni hozzánk, hiszen az idei évben világra jött kisállatok többségét most is megcsodálhatja a nagyközönség. És közben persze érdemes figyelemmel kísérni a híreinket is, mert vannak olyan, a közelmúltban született kölykök is, akik ezután fognak bemutatkozni...

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.